Träningstips
3 februari 2021 19:16

Spänn av och hitta orken

ProblemlösningVinteruppehållet är ett perfekt tillfälle att slipa på detaljer och bygga upp uthålligheten. Linda Eriksson tipsar om en övning som tränar både ryttarens precision och hästens kondition.

Spänn av och hitta orken
Linda Eriksson ger dig träningstips. Foto: Roland Thunholm

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

För att bättra på flåset hos hästen under vintern använder sig Linda Eriksson allra helst av evighetsövningar där ekipaget får gott om tid på sig.
– Krångla inte till det utan fokusera på att få hästen avspänd. I en evighetsövning där hindren är återkommande finns det utrymme för att göra fel första gången och sedan göra om och göra rätt direkt, säger Linda.

Övningarna bygger på repetition och det finns en röd tråd där hästen ska bättra på konditionen och bli stark samtidigt som ryttaren får träna på att reglera hästens galopp, både på böjda och raka linjer.
– Ibland tycker jag att det blir för mycket trix när det ska hoppas många olika saker vid samma träningstillfälle. Det är bättre att repetera samma övning flera gånger för att få den helt befäst, säger Linda.

Ovning1
Övning

1. Sök ett jämnt stöd

Börja med att trava över tre bommar på marken vid ena kortsidan. Känn att hästen söker sig framåt-nedåt mot ett jämnt stöd. Byt sedan varv och gör samma sak på de likadana bommarna vid den andra kortsidan.

När hästen går över travbommarna avspänt är det dags att varva traven med galopp och då läggs ett litet hinder till. Hindret är en oxer som har galoppbommar både före och efter.

Börja med att rida över de första travbommarna. Fatta sedan galopp på rakt spår och lägg därefter en stor volt. Rakrikta hästen igen efter volten och hoppa hindret som står placerat på långsidan. Lägg sedan en till volt efter hindret. Bryt av till trav igen efter volten och trava över travbommarna ut på nästa kortsida. Gör om övningen tills den sitter och byt sedan varv och rid samma sak från andra hållet.

Ovning2
Övning 2

2. Spänn av

Gör om travbommarna till upphöjda  cavaletti på båda ställena. Banan blir nu densamma men rids i stället i galopp hela vägen och är enkel att fortsätta på flera varv efter varandra. Börja i den galoppen som är enklast för hästen.

Målet här är att hästen ska vara lugn och avspänd utan att galoppen blir för kort. Tänk på att drivningen hela tiden ska vara framåt så fastna inte i handen på volterna, utan våga i stället släppa fram hästen ur svängarna.

Cavalettin står placerade så att det ska vara naturligt för hästen att landa i rätt galopp men om den ändå slår om till fel galopp är det lägligt att byta galopp i början av volterna.

Rid övningen minst tre varv för att få upp flåset hos hästen – men glöm inte att ta en skrittpaus på ett par minuter innan det är dags att byta varv och arbeta i den andra galoppen.

Redigeradelindaeriksson_04
Håll planen även om det inte känns perfekt till en början, säger Linda Eriksson. Foto: Roland Thunholm

3. Håll din plan

Som sista övning rids en lite längre bana med både böjda och raka linjer. Det är 24 meter respektive 26 meter från cavalettin till oxern och det blir sju normala respektive sju lite korta galoppsprång.

Hoppa banan minst en gång och var noga med att hålla ut vägen på bågarna. Om hästen drar iväg efter oxern går det bra att bromsa upp genom att ta tag i den lite. Hästen måste vänta kvar i landningen för att få plats till bocken bakom.

Håll planen även om det inte känns perfekt till en början, det gäller även om hästen landar i fel galopp på den här sista övningen. Det är bättre att fortsätta och hålla planen än att krångla till det genom att försöka få till ett byte.

När övningen känns bekväm går det bra att höja hindret till tävlingshöjd eller högre. Rid då i stället på sex galoppsprång mellan cavalettin och hindret.

Fakta

Lina Eriksson

Redigeradelindaeriksson_13
Linda Eriksson Foto: Roland Thunholm

Linda Eriksson är hingsthållare och driver Stockholm Seminstation i Rimbo utanför Stockholm.

Hon är en framgångsrik unghästutbildare med flera topplaceringar på unghästchampionat. Linda har utbildat hästar till svår hoppning och ridit unghäst-VM på fyra hästar som hon själv producerat.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Godkända hingstar i flera kategorier med bilder och fakta

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym