Sportnytt
30 november 2013 18:37

Speakern med hela världen som sitt arbetsfält

Philippe Le Jeune är speakern som sätter internationell guldkant på tävlingarna i Stockholm International Horse Show. Med ett 40-tal tävlingar om året har belgaren inte bara hunnit bli riktigt bra på sitt jobb, utan är också nära vän med världens allra största toppryttare.

Speakern med hela världen som sitt arbetsfält
Philippe Le Jeune har arbetat som speaker i sju år och anlitas hela världen över. Kim C Lundin kim@witnet.se

Inför lördagens Top ten-final tippar han att antingen Daniel Deußer eller Ludger Beerbaum vinner.
– Men hade Rolf-Göran Bengtsson tagit sig till Top ten hade han vunnit, utan tvekan, säger Philippe Le Jeune som är son till 2010 års världsmästare i hoppning, med samma namn.

Omringad av hästar redan som barn var hans karriär nästan förutsägbar. Philippe började som ponnyryttare och spenderade mer tid i stallet än i skolan. Vid 27 års ålder fick han frågan om han ville vara speaker på en lokaltävling. Sedan var karriären igång. Eftersom han talar både franska, holländska och engelska flytande samt en del tyska och spanska tog det inte lång tid innan han blev anlitad som speaker på internationella tävlingar i Bryssel och Paris. Nu tar han 35-40 uppdrag på tävlingar varje år. Nästa år blir det 45 helger.
– Men det är max, fler tävlingar än så kan jag inte göra, berättar han i en paus mellan tävlingarna i Globen under lördagen.

Philippe hoppar själv 1,40-1,45-klasser men numera finns inte mycket tid över för egen tävling.
–  Men det är ingen uppoffring att inte hinna tävla själv, jag gillar verkligen det här. Jag får ju se de bästa ryttarna i världen. Jag har känt till exempel Michael Whitaker sen jag var liten och han kan hjälpa mig om jag behöver veta något. Jag vet precis var gränsen går för vad jag kan föra vidare eller inte.

Philippe har varit speaker i Europa, Afrika och Kanada. Favorittävlingarna hittills är Global Champions Tour i Chantilly, Frankrike, men vad drömuppdraget i framtiden skulle vara vet han precis.
– Att vara speaker på Top ten-finalen i min hemstad Bryssel är en stor dröm.
Det är första gången Philippe är i Stockholm och han pratar sig varm över atmosfären i arenan.
– Publiken här är fantastisk och de är också en väldigt viktig del i tävlingen. Jag behöver inte förklara lika mycket på tävlingar i Sverige eftersom publiken kan väldigt mycket om hoppning. På andra tävlingar kan jag behöva berätta mer om reglerna, här kan jag gå direkt på banans svårigheter. 

Hur är en bra speaker, enligt dig?
– En speaker ska presentera showen, men speakern gör inte showen. Det är en speakers uppgift att sätta ryttarna i centrum.
För den som hört Philippe Le Jeune kommentera en tävling vet att han ofta ”hejar” fram ryttarna i andra fasen. ”Time to beat 26,54, come on” brukar Philippe viska fram.
– Det är för att motivera ryttarna. Jag vet att till exempel Bosty (Roger Yves Bost, reds anm) brukar vilja att man taggar honom till att rida fortare.

Vad tror du om chanserna för kvällens Top ten-final?
– Kvällen kommer att bli otrolig. Jag tror att man ska se upp för Daniel Deußer och Ludger Beearbaum.

Favoritryttare: Marcus Ehning: Han är otrolig.
Svenska favoritryttare: Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard Johnsson. Bengtsson för att han är så cool och kan hantera press. Malin är den kvinnliga versionen av Marcus Ehning och det märks att hon verkligen älskar sina hästar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden