Avelsnyheter
12 mars 2020 20:43

Spermastöld från holländskt stuteri

SeminfuskDet holländska stuteriet Team Nijhof uppger i ett pressmeddelande att sperma från deras hingstar, inklusive stämpelhingsten Heartbreaker, har stulits och säljs illegalt.

Spermastöld från holländskt stuteri
Avelsmatadoren Heartbreakers avkommor är fortfarande hett eftertraktade. Här är han när han visades för Ridsports läsare på fjolårets läsarresa - 30 år gammal! Foto: Pernilla Hägg

Team Nijhof har upptäckt stölderna i samband med auktioner där avkommor från deras hingstar sålts utan att de angivna uppfödarna har beställt sperma till sina ston från Team Nijhof.

Slutsatsen, skriver stuteriet, är därför att sperman har sålts av personer som inte har rätt till sperman och därmed inte har rätt att distribuera den för vidare försäljning.

Illegal sperma enligt stuteriet

Hingsten Heartbreaker har Team Nijhof ägt sedan 1989 och de har aldrig sålt några enstaka strån från hingsten. Dessutom har de aldrig haft några mellanhänder inblandade i försäljningen av hans sperma. Därför kan de följa alla betäckningar och se vilka ston som har inseminerats med Heartbreaker-sperma och därmed vilka uppfödare som har köpt sperman från andra än stuteriet.

Läsarresa-3014-2
Heartbreaker. Foto: Pernilla Hägg

Team Nijhof skriver att om man får tag på strån från Heartbreaker på annat håll än via dem är försäljningen enligt deras mening illegal. Därför kommer stuteriet att debitera de uppfödare som har använt den stulna sperman, även om de köpt den i god tro, vilket stuteriet tror gäller de flesta som har köpt sperman på annat håll.

Fler doser

De ber uppfödarna att de ska göra rätt för sig och betala sina fakturor till Team Nijhof.

– Om ingen har gjort inbrott hos Team Nijhof skulle jag säga att det enda sättet detta kan ha gått till på är att de skickat fler än en dos, oftast tre, till ston som ska semineras med fryst, med kravet att de doser som inte används ska skickas tillbaka. Men där har någon valt att säga att de använt allt men sålt de överblivna doserna vidare, eller använt själv, säger Gustaf Johansson, själv hingsthållare.

Enligt Gustaf Johansson förekommer det att seminstationer gör precis så, kanske till och med delar doser, för att de ska räcka till fler ston.

– En större seminstation kan ha ganska många överblivna doser i frysen efter ett tag, om de vill göra så.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden