Avelsnyheter
8 december 2019 21:00

Alternativ till antibiotika i hingstsperma framforskat

ForskningDet behövs ett alternativ för tillsättning av antibiotika i hingstsperma. Att centrifugera sperman genom en kisel-kolloid kan vara ett sådant alternativ. Det visar ny forskning.

Alternativ till antibiotika i hingstsperma framforskat
Spermier från sex hingstar ingick i studien och undersöktes när det gällde förekomsten av bakterier. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Likoper/Istock

Det är Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som berättar om den nya forskningen på sin webbplats.

Hingstsperma förorenas av bakterier under hanteringen. För att förlänga spermiernas överlevnad och undvika överföring av bakterier till stoet vid inseminering, tillsätts därför antibiotika i spermans spädningsvätska. Men detta innebär en risk för uppkomst av antibiotikaresistens och därför behövs nya metoder för spermahantering, skriver SLU.

Forskare vid SLU har nu i samarbete med Wiens universitet analyserat bakterier i hingstsperma och undersökt effekten av den antibiotika som används i spädningsvätskor.

Som alternativ till antibiotika undersökte forskarna hur det fungerar att centrifugera spermaproven genom en kisel-kolloid som separerar livskraftiga spermier från skadade spermier och kanske även från bakterier. Så här görs sedan tidigare på flera andra djurslag.

Spermaprover från sex ponnyhingstar ingick i studien. Proverna delades upp och spädningsvätska med eller utan antibiotika tillsattes. Proven behandlades sedan med eller utan kolloid-centrifugering.

Två timmar efter insamlingen gjordes en bakteriologisk undersökning på proverna. 31 olika bakteriearter identifierades i spermaproven. Centrifugering tog bort större delen av bakterierna och studien visar därför att metoden kan fungera som ett godtagbart alternativ till användning av antibiotika vid hantering av hingstsperma.

Hela studien

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden