Sverige
29 januari 2022 06:20

Spödrivning förbjuds i galoppsporten

SpöreglerSvensk Galopp har publicerat nya spöbestämmelser som börjar gälla när galoppsäsongen inleds i april. Nu förbjuds användning av spö för drivning i galopplopp

Spödrivning förbjuds i galoppsporten
Svensk Galopp har arbetat med frågan om spöanvändning i flera år. Foto: Svensk Galopp/Steven Cargill

Spöet får inte längre användas i drivande syfte enligt Svensk Galopps nya spöregler som publicerades i veckan. ”Ryttarna får fortfarande bära ett spö vid träning och tävling, men det får bara användas för att avvärja en farlig situation”, skriver Svensk Galopp i ett pressmeddelande.

”Spöet får inte vinklas upp mot hästens huvud och ryttaren får heller inte använda tyglarna för att driva hästen framåt. Sedan tidigare gäller att endast cushion sticks får användas, det vill säga specialutformade vadderade spön”, står det vidare.

– Spödrivning inom galoppsporten är en fråga som har diskuterats i flera år. Reglementet har ändrats successivt under åren och nu har vi tagit beslutet att förbjuda spödrivning helt och hållet. De spön som används i galoppsporten är vadderade och skonsamma, men spödrivning hör helt enkelt inte hemma 2022, säger Helena Gärtner, projektledare i galoppsportens skandinaviska reglementskommitté.

Spöet har fram till nu fått användas för lättare drivning upp till tre gånger i de flesta lopp. Det har dock funnits många begränsningar. Bland annat har ryttarna inte fått använda spödrivning på en häst som är klar vinnare eller som inte kan uppnå prisplacering. Spödrivning har sedan flera år tillbaka varit förbjuden i hinder- och tvååringslopp.

Den svenska galoppsporten har just nu säsongsuppehåll. Galoppsäsongen inleds på Bro Park utanför Stockholm den 10 april och tre dagar senare, den 13 april, arrangeras vårens första galoppdag på Jägersro i Malmö. Göteborg Galopp slår upp portarna den 15 maj.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden