Hoppning
22 oktober 2021 13:13
Ridsportplus

Världsfemman: ”Sportens kärna är hästarna som för samman människor”

ToppryttareMarlon Modolo Zanotelli har klättrat på världsrankningen. Men när han ska berätta om sig själv börjar han med att berätta om sin partner, Angelica Augustsson Zanotelli. "Jag är väldigt lycklig över att ha en sådan hustru", säger världsfemman i hoppning.

Världsfemman: ”Sportens kärna är hästarna som för samman människor”
Marlon Modolo Zanotelli och Edgar under OS i Tokyo. Foto: Dirk Caremans

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hoppryttaren Marlon Modolo Zanotelli har just ridit sitt första OS tillsammans med Edgar. Han tävlar för Brasilien med bor sedan länge i Belgien, där han och Angelica Augustsson-Zanotelli har egen gård.

  Varför flyttade du från Brasilien?
  − Det är i Europa som sportens hjärta finns, så jag gjorde som så många andra och flyttade hit. I Europa är det en hög nivå på sporten, så här kan jag lära och utvecklas.

  Men får du prata någon portugisiska?
  − Ja, för mina föräldrar och bröder med familjer har också flyttat hit, så jag är i den lyckliga positionen att ha hela familjen här, och därmed en del av den brasilianska kulturen.

  Vad är typiskt för den brasilianska kulturen?
  − Vi har mycket barbecues, vi äter ris och bönor och dricker det speciella chimarron-teet som är vanligt i södra Brasilien. Men det viktigaste är att ha familjen omkring sig. Det är dem jag vill vara med och fira med när jag haft framgångar.

  Vad kan du säga om din hustru, svenska Angelica Augustsson Zanotelli?
  − Att jag är väldigt stolt över att ha en så skicklig ryttare till hustru, och över att hon kan ligga kvar på högsta nivån i sporten fast vi har fått tre barn, det senaste i januari.

  OS i Tokyo var ditt första OS. Hur vill du sammanfatta det?
  − Jag var förstås besviken över att jag fick en rivning i det individuella kvalet och missade finalen, och i lagfinalen gjorde jag inte något bra jobb. (Det slutade med tolv fel, red:s anm.)
  − Men det var en stor upplevelse att vara där, se alla de andra stora ryttarna, och följa deras förberedelser. Och svenskarna var enastående. Deras medaljer var så välförtjänta.

  Vad tycker du om OS-upplägget med tre i laget och att alla resultat räknas?
  − Jag kan förstå att det höjer spänningen för publik och tv-tittare, men många ryttare tycker inte om formatet. Jag skulle önska att vi hittade en kombination av båda systemen, som bygger på det gamla formatet men som samtidigt ger en ökad spänning, utan att sätta hästvälfärden på spel.

  För sju år sedan gick du från att vara ryttare på Ashford Farm till att starta eget. Hur var det?
  − Den stora skillnaden är att det är lättare att få huvudvärk nu, för att det är så mycket att tänka på. På Ashford fanns en struktur och som ryttare kunde man fokusera på ridningen. Med ett eget stall har vi ansvar för elever, groomarma och alla anställda. Men vi har ett fantastiskt team och min bror tar ett stort ansvar som stallchef.

  Hur ser du på sportens framtid i skenet av pandemin och klimathoten?
  − Det är svårt att säga vad framtiden bär med sig, och många börjar exempelvis tänka efter vad gäller flygresor. Men sportens kärna är passionen som vi känner för hästar och hur hästarna för samman människor. Det är så vackert när vi kommer samman från olika kulturer. Vilka utmaningar vi än står inför, så tror jag att vi kommer att övervinna dem. Det finns så många starka värden i ridsporten att ta vara på.
  − Det spelar ingen roll vem du är eller var du kommer ifrån, allt handlar om vad du gör på arenan med din häst.

  Fakta

  Marlon Modolo Zanotelli

  • Namn: Marlon Modolo Zanotelli.
  • Ålder: 33 år.
  • Aktuell som: Red sitt första OS i Tokyo, klättrat till femte plats på FEI:s rankning.
  • Bor: På egen gård i Peer, Belgien.
  • Familj: Hustrun Angelica, tre barn, samt föräldrar och bröder med familjer på gården.
  • Rider just nu: Tio hästar, däribland OS-hästen VDL Edgar M (KWPN val f –09 e Arezzo VDL-Marlon), Grand Slam VDL (BWP hingst f –11 e Cardento-Heartbraker) och Oboras Chloe (AWÖ sto f –11 e Chacco-Blue – Lacapo).
  • Äter helst: Brasiliansk mat.
  • Dold talang: När jag var liten sa de att jag var en bra fotbollsspelare, och jag tvekade lite mellan fotboll och hästar, men jag valde hästarna och har inte ångrat det.
  • Fotnot: AWÖ står för Arbeitsgemeinschaft für Warmblutzucht in Österreich, dvs samarbetsorganisationen för varmblodsavel i Österrike.
  • Visste du att: Marlon Modolo Zanotelli och Angelica Augustsson-Zanotelli gifte sig på jobbet? Bröllopet hölls på Ashford Farm den 13 juni 2015.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden