Hoppning, Ponny
1 maj 2021 14:12

Staffare och Jenderholt överst på pallen i Österrike

PonnyframgångarDe svenska ponnyframgångarna fortsätter utomlands. Först tog Ophelia Jenderholt hem en 1,25-seger i österrikiska Lamprechtshausen och under lördagen var det Selma Staffares tur som ensam felfri med guldponnyn från SM.

Staffare och Jenderholt överst på pallen i Österrike
Selma Staffare såg till att den svenska nationalsången spelades i Österrike. Foto: Privat

De svenska ponnyryttarna är på bettet i Europa. Efter fina framgångar förra helgen i Belgien gick turen vidare till österrikiska Lamprechtshausen och redan första dagen smällde Ophelia Jenderholt till med en seger i stora rundan. Tillsammans med Springhill Boomerang red hon i mål felfritt på 60,35 sekunder i tidsklassen över 1,25-hinder.

Trea i samma klass blev Selma Staffare som också red felfritt tillsammans med guldponnyn från SM, Munsboro Meg, på tiden 67,49 sekunder. Förra helgens bästa GP-ekipage, Thea Gånehed och MSH First Choice, placerade sig på plats 10 medan Selma Staffare gick in på plats 11 med sin Hot Lady Carthago. Bägge ekipagen var felfria. Klassen bjöd på 28 starter.

Ponnyryttarna Lamprechtshausen
Stämningen är på topp bland de svenska ponnyryttarna. Från vänster: Alice Ljung, Thea Gånehed, Ophelia Jenderholt, Selma Staffare och Ellen Hammarström. Foto: Privat

Under lördagen var det dags igen när Selma Staffare tog hem segern som ensam felfri med Munsboro Meg i tidsklassen över 1,25-hinder. Ekipaget gick i mål på tiden 70,38 sekunder. Trea i klassen blev Ellen Hammarström med Ocean des As, EM-guldponnyn som tidigare reds av storebrorsan Ingemar Hammarström. Ekipaget fick ett nedslag och passerade mållinjen på tiden 76,08 sekunder. Ophelia Jenderholt och Thea Gånehed gick in som fyra respektive femma med två nedslag vardera. Klassen innehöll tio starter.

Selma Staffare och Hot Lady Carthago vann även lördagens ackumulatorhoppning som gick på tid över 1,20-hinder.

I Österrike har det även ridits nationshoppning, dock utan svenskt deltagande. Anledningen är enligt Svenska Ridsportförbundet att ryttarna åkte individuellt till Lamprechtshausen.
– De rider lag i Samorin och Henrik Lannér kommer åka med då, säger Anna-Clara Pettersson.

Hon är en del av landslagsledningen för ungdomsryttarna tillsammans med Henrik Lannér och Sofia Bengtsberg. Lannér har huvudansvaret för juniorer och young rider medan Bengtsberg är ansvarig för ponny och children.

Dessutom planeras nationstävlingar för ungdomsryttarna i hoppning även till Opglabbeek i Belgien, Wierden i Nederländerna, Hagen i Tyskland, och eventuellt i norska Drammen. Detta enligt Lotta Amnestål på Svenska Ridsportförbundet.

– Det är roligt att tillväxten på ponny är bra. Roligt att några av de rutinerade ponnyerna är kvar i Sveriges med nya ryttare, säger Anna-Clara Pettersson om de svenska ponnyframgångarna.

Resultatlistor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden