Hoppning
9 december 2017 21:15

Kevin Staut vann Top-10-finalen – Peder på en fenomenal tredjeplats

Top-10-finalRegerande EM-mästaren och världsfyran Peder Fredricson levererade rejält i sin första Top-10-final. Felfritt över alla hinder och bara ett tidsfel med H&M Christian K gav en snygg tredjeplats. Segrade gjorde Kevin Staut på Reveur de Hurtebise HDC.

Kevin Staut vann Top-10-finalen – Peder på en fenomenal tredjeplats
Peder Fredricson och Christian K höll sig framme i Rotterdams Grand Prix på midsommarafton. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Hoppning i allra högsta världsklass levereras när Top-10 finalen med tio av världens högst rankade gör upp i Genève. Klassen rids i två omångar, och när alla ryttare ridit första omgången stod det klart att Peder Fredricson debuterat i Top-10-finalen med den äran.

Fem ekipage red felfritt över hinder i första rundan – ett av dessa ekipage var Peder och H&M Christian K. Peder låter dock hästen ta tid på sig och klarar inte maxtiden på 63 sekunder. Ett tidsfel blir resultatet, vilket placerar Peder på femte plats inför den andra omgången.

Felfria både över hinder och inom maxtiden var Scott BrashUrsula XII, Harrie SmoldersDon VHP Z, Lorenzo de LucaEnsor de Litrange KXII och Kevin StautReveur de Hurtebise HDC, vilka alla har skaffat sig ett mycket bra utgångsläge inför andra rundan.

Brash, de Luca och Staut jagar dessutom en plats i morgondagens Rolex Grand Prix, så det är inte bara Top-10-finalen som står på spel för dem – en biljett från Top-10-finalen delas ut.

Banan är stor och hindren är enorma – ekipagen ser mycket små ut på banan och vad som helst kan verkligen hända hela tiden.

I andra rundan ligger Eric Lamaze i ledning när Peder äntrar banan. Lamaze hade fyra fel i första rundan men gjorde en fenomenal andra runda vilket satte press på de felfria ryttarna. Peder och Christian går lite på säkerhet och levererar en mycket stabil, felfri runda. Christian är i sista hindret lite men bommen ligger kvar.
”Min häst hoppade fantastisk, jag var bara lite för långsam i första rundan”, summerar Peder efter ritten, och tillägger att han tycker att Genève-tävlingen har en fantastisk stämning och att publiken också är fantastisk.

När de fyra felfria ryttarna återstår ligger alltså Peder Fredricson i ledning. Denna ledning håller dock inte i sig speciellt länge då redan nästkommande ryttare petar ned honom till andra plats. Scott Brash och Ursula gör sin andra felfria runda och lägger ledartiden till 42,83 sekunder.

Harrie Smolders och Don råkar ut för ett missförstånd under ritten och brakar in i sjunde hindret rejält – synd på en i övrigt mycket fin runda men Harrie är borta från toppstriden och Peder ligger kvar på andra plats när två ryttare återstår.

Inget kan dock stoppa Kevin Staut som snabbt, säkert och till synes helt komplikationsfritt går upp i ledning efter en felfri andra runda på 40,09 – flera sekunder snabbare än Brash. Peder ligger på tredje plats när Lorenzo di Luca går ut som sista ryttare. Han går ut snabbt men river sjuan och faller bort från toppstriden.

Kevin Staut, Reveur de Hurtebise HDC
Kevin Staut vann Rolex Top-10 med Reveur de Hurtebise HDC (arkivbild). Arkivbild: Roland Thunholm

Resultatet är klart. Segrar och rider hem närmare 1,3 miljoner kronor i sin åttonde Top-10-final gör Kevin Staut, Scott Brash kommer på andra plats och belönas med drygt 900 000 kronor, och debutanten Peder Fredricson tar en suverän tredje plats vilket ger nästan 600 000 kronor i prispengar. Den eftertraktade biljetten till söndagens Rolex Grand Prix går till Kevin Staut.

Resultat Rolex IJRC Top 10 Final 2017:

  1. Kevin Staut, Frankrike – Reveur de Hurtebise HDC 0 + 0 = 0 fel, 40,90 sekunder
  2. Scott Brash, Storbritannien – Ursula XII 0 + 0 = 0 fel, 42,83 sekunder
  3. Peder Fredricson, Sverige – H&M Christian K 1 + 0 = 1 fel, 49,72 sekunder
  4. Eric Lamaze, Kanada – Fine Lady 5 4 + 0 = 4 fel, 40,27 sekunder
  5. Lorenzo di Luca, Italien – Ensor de Litrange KXII 0 + 4 = 4 fel, 42,08 sekunder
  6. Harrie Smolders, Nederländerna – Don VHP Z 0 + 4 = 4 fel, 43,66 sekunder
  7. Gregory Wathelet, Belgien – Eldorado van het Vivjerhof 8 + 0 = 8 fel, 42,13 sekunder
  8. Maikel van der Vleuten, Nederländerna – VDL Groep Verdi TN 5 + 4 = 9 fel, 47,86 sekunder
  9. Kent Farrington, USA – Creedance 4 + 8 = 12 fel, 45,41 sekunder
  10. Steve Guerdat, Schweiz – Hannah 4 + 8 = 12 fel, 45,89 sekunder

Komplett resultat med videoklipp på alla ritter

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden