Clinic
5 november 2019 16:16
Ridsportplus

Stephanie Holmén: ”Så hittar du dragspelet i hästen”

InspirationLandslagsryttaren Stephanie Holmén höll nyligen en clinic på Södertälje Ridklubb. Följ med och få inspiration om ”back to basics”.

Stephanie Holmén: ”Så hittar du dragspelet i hästen”
Slarv är förbjudet när Stephanie Holmén trimmar. Att alltid vara noggrann, även över enkla bommar betalar sig när uppgifterna blir trixigare. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Först ut på clinicen med Stephanie Holmén är en hingst, Oscar Wao (f. 2010, e. Careful –Landor S).
    – Det är bra att jobba på grunder, teknik och lydnad under den här säsongen, säger Stephanie till clinic-publiken som samlades på Södertälje Ridklubb i måndags.

    Till att börja med gäller det att komma igång i trav, att se hur mycket bjudning som fanns.
    – Jag rider på stora spår innan hästen är varm i kroppen, och håller mig innanför spåret så att inte hästen ligger mot väggen, berättar Stephanie från hästryggen.

    Viktiga check-points

    Andra ”check-points” är att kolla hur hästen tar halvhalter, och att galoppera igång så att hästen går fram av sig själv. Oscar Wao svarar med att sparka bakut när ryttaren ber om mer galopp.
    – Det visar att han inte riktigt är ärligt framme för skänkeln, säger Stephanie.

    Fakta

    De red på clinicen

    Kristina WargChelsea van de Pikkeriez (f. 2015, e. Chellsini)

    Malin Nilsson och Picatzho (f. 2014, e. Canvas Plus – Kaliber)

    Sara Lundin och Vincent (f. 2012, e. Cabachon – Baloubet du Rouet)
    Obs! Mamma är Helena Perssons Valona.

    Hon rekommenderar hingstens ägare att få mer saker att hända när man lägger på skänkeln.
    – Hästen ska vara mer ärligt framme för skänkeln. Då rinner den inte iväg när man får upp farten mer. Jobba med ett grundtempo i galoppen så att hästen blir bekväm och får balans även i högre fart, tipsar Stephanie.

    Hon driver och smackar på Oscar Wao att öka i galoppen.
    – Stå i lätt sits och låta hästen ta för sig, och ha en mjuk kontakt fram till bettet. Successivt kan du komma ner i sadeln och få lite mer kontakt med honom. Gör små växlingar och hitta dragspelet, fortsätter hon.

    Equestrian Sport
    Stephanie Homén red själv och visade vad hon menade med halvhalterna, här på Oscar Wao. – Oscar Wao är en välriden häst, berömmer Stephanie, som dock gärna vill se lite mer action framåt hos hästen.  Foto: Roland Thunholm

    Stephanie Holmén vill att Oscar Wao ska mata på, men menar att han blir lite ”tom.
    – När han gör det bättre, bli inte kvar för länge i det, att samla sig på rätt sätt ska vara en positiv grej. Blir man kvar i det för länge blir det mer som en jobbig grej och då går han kanske inte lika gärna in i det nästa gång man ber om det.

    Slarv förbjudet

    Ett tips är att få med bjudningen in i övergångarna. Det syns tydligt att Stephanie ber om mer framåttänk när hon går mellan galopp och trav och trav och skritt; hon smackar precis efter övergången när han inte tänker framåt tillräckligt.
    – Det gäller att inte slarva – man får så mycket gratis när man gör övergångar på rätt sätt.

    Stephanie föredrar att starta hoppningen i det varv hon brukar trivas bäst i; nämligen vänster.
    – Jag tror det beror på att jag är högerhänt och får kontakt på utsidan i vänster varv. I höger varv blir jag lätt lite för hård i högerhanden, och jag jobbar med det varje dag. Med Peder (Fredricson, red:s anm) är det tvärtom, så det är perfekt för oss att byta hästar då och då, säger Stephanie.

    Hon hoppar sockerbitshinder på volt, och så småningom tre oxrar på rad och tre räcken på rad som sätts ihop i en bana. (Själva banan och övningen publiceras i den tryckta tidningen framöver, liksom här på webben som plusmaterial, red:s anm).

    Equestrian Sport
    Kristina Warg red Chelsea van de Pikkeriez som var clinicens yngsta häst. – Trampa i stigbygeln som är inner i nya varvet precis när hästen tar av, tipsar Stephanie. Foto: Roland Thunholm

    Ta kommandot

    Efter det att hon själv ridit klart kommer en fyraårig häst, en femåring och en sjuåring in på banan.

    Det blir en del fokus på handen.
    -Vi vill ha en mjuk kontakt med bettet men man får aldrig låsa handen, man måste vara mjuk så att hästen får utrymme, tipsar Stephanie.

    Sjuåringen Vincent (f. 2012, e. Cabachon – Baloubet du Rouet) blir skrämd i ett hörn.
    – Om han spookar till det gör det inget, vänd hellre av före det läskiga kommer, det är du som ska välja. Om det är hästen som vänder är det den som tar kommandot. Vänd hellre lite tidigare och flytta sedan successivt spåret, och flytta gärna hästen för skänkeln, instruerar Stephanie.

    Hon drar parallellen till ryttare som ska visa sina hästar titthinder.

    – Många rider rakt emot titthindret och sparkar på. Då signalerar man som ryttare att det är farligt. Rid hellre i cirklar runt hindret i båda hållen, minska volten successivt och flytta gärna för skänkeln där det kan bli problem. Om hästen är avspänd så och tar skänkeln fungerar det sedan att hoppa hindret i 99 procent av fallen.

    Equestrian Sport
    Sara Lundin red Vincent, en son till Helena Perssons Valona. När Vincent tycker att ett hörn är läskigt är Stephanies tips till Sanna Lindén att svänga av före Vincent skyggar.  Foto: Roland Thunholm

    Prioritera pauser

    Även med de här hästarna handlar en del om att ha hästen framför skänkeln. Och i vissa fall kan det fungera bra med spö, menar Stephanie.
    – Jag rider sällan med spö men om man har en häst som inte tar skänkeln och inte är ärligt framme använder jag spö en gång precis bakom skänkeln. När hästen går fram måste man vara mjuk i handen och berömma så att hästen förstår att den gjort rätt som gått fram.

    En lärdom från arbetet från Grevlunda är att inte hetsrida vidare när något gått fel.
    – Det är bättre att ta en skrittpaus, låta häst och ryttare fundera och sedan börja om. Så gör vi på Grevlunda.

    Equestrian Sport
    Hoppryttaren Malin Nilsson från Jursta gård på sin Picatzho. Bom efter hindret hjälper hästen att bromsa upp.  Foto:Roland Thunholm

    Ett tips Stephanie delar med sig av är att lära hästen att en mer upprätt sits betyder samling.
    – Man vill kunna komma i svängen i stor galopp, sitta upp och hästen ska veta att det betyder att den ska sätta sig på bakbenen. Sedan ska man kunna mjukna över hindret. Jag letar efter det klick som kommer när hästen vet vad jag vill att den ska göra med bakbenen.
    I Ridsport nummer 23 (ute den 5 december) bjuder Stephanie Holmén på sina bästa övningar, missa inte!

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden