Sverige
20 februari 2021 12:16

Stjärnholms hästar kan bli hemlösa

DilemmaFörst fick stallet utrymmas på grund av rasrisk och föreningsmedlemmarna fick kämpa hårt för att ta hand om hästarna i den bitande kylan. Nu riskerar de 25 hästarna hos Stjärnholms Ryttarförening att bli utan hem när tillståndet för det provisoriska tältstallet löper ut den sista juni.

Stjärnholms hästar kan bli hemlösa
Hästarna hos Stjärnholms RF fick flytta in i ett tältstall, eftersom stalltaket på det ordinarie stallet riskerade att rasa. Foto: Privat

Stjärnholms Ryttarförening fick i höstas utrymma sitt stall på grund av rasrisk. Sedan dess är de 25 hästarna uppstallade i ett tältstall – och föreningens medlemmar har fått slita hårt för att ta hand om sina fyrbenta vänner i den ovanligt bistra kylan.

Nu kommer nästa dråpslag. Länsstyrelsens tillstånd för tältstallet löper ut den sista juni och innan dess finns det ingen annan lösning i sikte. Om det inte går att flytta tillbaka till det ordinarie stallet riskerar hästarna att stå utan hem.
– Vi har bara tillåtelse till sista juni och sedan blir det ingen förlängning. Det har länsstyrelsen varit väldigt tydliga med, säger Anders Magnusson, kultur- och fritidschef i Oxelösunds kommun, i Södermanlands Nyheters pappersupplaga.

En nybyggd maskinhall är tänkt som nästa provisoriska lösning i väntan på att den ordinarie stallbyggnaden renoverats och risken för takras eliminerats. Men maskinhallen kommer inte att vara klar tills tillståndet för tältstallet löper ut.

Takbjälkarna ska laserskannas

En försiktig förhoppning är att det kanske inte är så illa med det utrymda stallet som den senaste undersökningen visade på. En byggnadsteknisk antikvarisk utredning är på gång, där bland annat takbjälkarna ska laserskannas. Att det skulle visa sig vara säkert är en möjlighet, menar Anders Magnusson.

Undersökningen är på gång och i mitten av mars ska kommunstyrelsen ta ställning till om hästarna kan flytta in i stallet i april. Samtidigt ska det utredas om det med hjälp av olika åtgärder kan finnas möjlighet att låta hästarna vara kvar i det befintliga stallet efter 30 september och därmed under den kommande vintern.

Ännu så länge finns det dock inga färdiga svar på var hästarna ska bo efter den sista juni.
– Vi jobbar på andra lösningar, säger Ulla Bergström, ordförande i Stjärnholms Ryttarförening, till Södermanlands Nyheter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden