Sportnytt
13 januari 06:25

Stjärntätt under Basels världscuphelg

VärldscupenI helgen väntar dubbla världscuptävlingar i Basel - för svensk del finns tre hoppryttare och en dressyrryttare på plats i Schweiz för att jaga ytterligare världscuppoäng. Här hittar du allt du behöver veta för att följa helgens höjdpunkt.

Stjärntätt under Basels världscuphelg
Henrik von Eckermann och King Edward på väg mot världscupseger i Verona i november förra året. Nu jagar de nya poäng. Foto: FEI/Massimo Argenziano

En finalbiljett till amerikanska Omaha hägrar för de flesta ryttare som befinner sig på plats i Basel i helgen. I hoppningens västeuropeiska liga står totalt 16 biljetter på spel, och en av de få som kan känna sig säker på en finalstart är världsettan Henrik von Eckermann – i nuläget är han den som toppar totalställningen i världscupen.

Till Basel har von Eckermann med sig stjärnan King Edward, som han planerar att rida i finalen i Omaha, samt Calizi och Iliana. På plats finns även Angelica Augustsson Zanotelli, som gör sin tredje världscupstart för året och ligger 24:a inför helgen. Angelica har med sig segerhästen från Helsingfors, Kalinka van de Nachtegaele, och Fire Loops 2 M.

Erica Swartz, som gjorde en fin insats i sin första världscuptävling i Mechelen i slutet av förra året, får nu en ny chans i sadeln på Madonna. Med till Basel finns även Jovita.

Efter Basel återstår fyra deltävlingar i den västeuropeiska hoppligan, innan finalen i Omaha i början av april – Leipzig 19-22 januari, Amsterdam 25-29 januari, Bordeaux 2-5 februari och Göteborg 23-26 februari.

Så följer du världscuphoppningen i Basel

SVT Play sänder hoppningen klockan 14.15-16.15 på söndag.
Även ClipMyHorse sänder världscupen, samt andra klasser under helgen.

Start- och resultatlistor
Samtliga anmälda ryttare och hästar
Aktuell ställning i världscupen hoppning, västeuropeiska ligan

Kittel ensam svensk

På dressyrsidan får Patrik Kittel representera de svenska färgerna, och han möter hårt motstånd från bland andra olympiska mästaren Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB.

Patrik Kittel startar Forever Young HRH – ekipaget avslutade 2022 med fina GP-placeringar på femstjärniga tävlingar i Frankfurt. Inför Basel ligger Kittel tia i den västeuropeiska världscupligan, där de nio bästa går vidare till finalen i Omaha (varje nation får skicka max tre ekipage).

Även i dressyrens världscup återstår fyra deltävlingar efter helgens utmaning – Amsterdam 25-29 januari, Neumünster 16-19 februari, Göteborg 23-26 februari och ’s-Hertogenbosch 9-12 mars.

Så följer du världscupdressyren i Basel

ClipMyHorse sänder med start på söndag klockan 08.10.

Start- och resultatlistor
Samtliga anmälda ryttare och hästar
Aktuell ställning dressyr, västeuropeiska ligan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden