Avel
24 juni 2019 19:00
Ridsportplus

Stoet blev inte dräktigt – veterinären ger råd

Flera faktorer spelar inNu är det tid för dräktighetsundersökningar. Många stoägare kan glädja sig åt ett positivt besked för sitt sto, medan andra får tummen ner. Vad gör man åt de ston som inte tog sig? Veterinär Görel Nyman, som bedriver semin- och embryotransferverksamhet i samarbete med Lövsta seminstation, ger god råd.

Stoet blev inte dräktigt – veterinären ger råd
Görel Nyman är professor i veterinärmedicin. Hon delar sin tid mellan att vara verksam vid institutionen för kliniska vetenskaper vid SLU med anestesiologi som specialämne och att bedriva avancerad semin- och embryo-transferverksamhet i samarbete med Lövsta stuteri. Görel Nyman är även uppfödare av sporthästar med stuterisuffix TAU, Trunstaberg Avel och Utveckling. Foto: Carin Wrange

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Veterinär Görel Nyman, Knivsta, bedriver semin- och embryotransferverksamhet i samarbete med Lövsta seminstation. Hon framhåller hingstens betydelse för dräktighetsresultatet.

    Vad är din första åtgärd om ett sto inte är dräktigt efter seminering?
    – Det finns tre faktorer som har stor påverkan på dräktighet: hingstens fertilitet, stoets ålder och hennes stressnivå. Cirka 60 procent av stona brukar bli dräktiga vid första semineringen.

    – Om stoet inte är dräktigt efter två semineringar, börjar jag med att rannsaka hur väl hingsten fungerar. Hur många befruktningsdugliga spermier får vi från honom? Vid AI (artificiell insemination) med färsk sperma kan man seminera ganska snart efter att hingsten har tappats och vet vad man seminerar med. Men med transportsperma kan det vara annorlunda, där kan transporttiden påverka antalet levande spermier. Viss sperma tål sämre att spädas och lagras.

    – Det skiljer enormt mycket i hingstarnas fertilitet. På Lövsta har vi runt 300 ston under en säsong och använder bortåt 100 olika hingstar till dem. Det går snabbt att få ett kvitto på stationens egna hingstars fruktsamhet, när vi seminerar kanske tio ston per dag med dem, men det är svårare med enstaka semineringar med transportsperma.

    190410 Föl Fj Wb
    Hos många lyckliga stoägare ser ett föl förr eller senare dagens ljus. Foto: Fredrik Jonsving

    På vilket sätt inverkar stoets ålder?
    – Befruktningen fungerar allra lättast med ston som har föl vid sidan. De startar på plus vad gäller ny dräktighet. Med åren minskar livmoderslemhinnans kapacitet och genomsnittligt har ston bäst fertilitet upp till cirka tolv års ålder. Vid 18 år avtar den, med individuella variationer.

     Befruktningen fungerar allra lättast med ston som har föl vid sidan.

    – Valet av hingst kan vara särskilt viktigt till det äldre stoet, vi vet av erfarenhet att vissa hingstar får nästan alla ston dräktiga. Det finns många komponenter i hingstsperma och just de verkar ha extra mycket av något bra som stimulerar stoet till naturlig rening efter insemination.

    – Stressnivån hos stoet kan ha betydelse. Om hon har hårdtränats kan hormonerna ha påverkats av det. Det gäller både tävlingsston och 3-åringar om de tränats hårt inför unghästtest. Transport, smärta och miljöbyte kan också innebära stress för en del.

    Kort om

    hingstens fertilitet

    Fakta och fallgropar kring hingstsperma

    • En normal inseminationsdos är på 500 miljoner progressivt motila spermier, som simmar bra och har förmåga att penetrera ägget. Från hingstar utomlands handlar det ibland om halva den dosen, särskilt när det gäller populära hingstar. En del hingstägare upplyser om detta, andra inte.
    • Det är svårare att få en uppfattning om en hingsts fertilitet när han betäcker få ston.
    • Stoägarna måste begära information från hingstägarna om hingstens dräktighet per brunst, som är det bästa fertilitetsmåttet.

    En färskvara

    • Bästa dräktighetsprocenten finns på färsk sperma, då hingsten står på stationen.

    Nytt projekt 

    • I dagarna har ett projekt startats vid SLU för att försöka hitta en bra metod att förutsäga avelshingstarnas fertilitet. Forskarna kommer att analysera sperma från varmblodshingstar, travare, dressyr- och hopphingstar, och vill att hingstägare ska skicka in spermaprover.

    Finns det andra anledningar till utebliven dräktighet?
    – Till de vanligare hör endometrit, livmoderinflammation. Vi tar bakteriologiskt prov på de ston som inte blivit dräktiga. Ston som haft en långdragen förlossning, gick gall året innan eller har haft kvarbliven efterbörd provtas inför första semineringen, eftersom tillstånden ökar risken för infektion. Första behandlingsåtgärden är att skölja livmodern med steril koksaltlösning. Vi är mycket restriktiva med att använda antibiotika, skulle den behövas gör vi först en resistensundersökning så att vi kan sätta in rätt antibiotika.

    – Ibland tar vi slemhinnebiopsi för att undersöka livmoderslemhinnans kondition. Vissa ston tar helt enkelt en paus och kan bli dräktiga nästa år i stället.

    Det kan hända något med det tilltänkta förstahandsvalet och det är svårt att veta något om hingstars fertilitet i dag, när många av dem har litet antal ston per säsong.

    Kan du sammanfatta några tips för bra fertilitet?
    – Vänd på tänkesättet att det är bra att börja tidigt, för att man då har hela säsongen på sig om stoet tar om. Vänta i stället ut ett par bra brunster innan stoet börjar semineras. Ston kan behöva ljus och grönt gräs för att livmoderslemhinnan ska stimuleras och hormonspelet fungera.

    – Välj inte bara en favorithingst utan helst tre. Det kan hända något med det tilltänkta förstahandsvalet och det är svårt att veta något om hingstars fertilitet i dag, när många av dem har litet antal ston per säsong.
    – Jag brukar likna hingstkatalogerna vid en frökatalog, man fastnar för några stora och fina blommor, men resultatet beror helt på i vilken jord de sås.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 11/2019

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden