Sverige
29 november 2023 17:30
Ridsportplus

Stora frågetecken kring ponnyn Bonnies död

Misstänkt brottDe första poliserna som såg den döda ponnyn utgick från att ett brott hade begåtts, och det fanns dessutom rituella drag i det sätt som ponnyn lemlästats. Nu är förundersökningen på väg att läggas ned – och hästägaren är förtvivlad.

Stora frågetecken kring ponnyn Bonnies död
Emelie Löfström och shetlandsponnyn Bonnie. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var på eftermiddagen den 7 september som shetlandsponnyn Bonnie hittades död i den hage på Alnö utanför Sundsvall där hon gick med två andra hästar.
  Hela hennes vänstra öra saknades, och det såg ut att vara bortskuret, ända ned till skallbenet. Stora delar av hennes pannlugg och manen var avskurna i samma raka vinkel som örat. Hon blödde från öga och näsborre.

  Dessutom var båda hennes spenar avlägsnade från hennes juver och ponnyns vagina var utskuren. De första som såg ponnyn vittnar om raka snitt, som av en kniv.

  Bonnie Med Hagkompisar
  Bonnie med sina hagkompisar Foto: Privat

  När ägarna hittade den döda ponnyn ringde de polisen.
  – Poliserna som kom till platsen såg på Bonnies kropp, såg på de skador hon hade och ansåg att detta måste ha skett av en gärningsman. De ringde några samtal och efter detta tog allt fart på riktigt, berättar Bonnies ägare Emelie Löfström.

  Kriminaltekniker undersökte området och tre hundpatruller kallades in. En av hundarna upptäckte ett färskt doftspår av en människa som den följde ut ur hagen.

  Berömmer polisen

  De kroppsdelar som saknades på ponnyn återfanns ingenstans.
  – Poliserna som såg Bonnie och hennes sårskador tappade hakan en efter en. Alla beklagade sig oerhört mycket och funderade över hur sjuk den människa som har gjort detta måste vara, säger Emelie.

  Den distriktsveterinär som tillkallades kunde inte se någon naturlig dödsorsak utan rekommenderade obduktion av ponnyn. Ridsport har fått ta del av flera bilder på den sargade ponnyn, men har valt att inte publicera dessa av etiska skäl.

  – Bonnie hade en helt ny grimma på sig. Denna grimma låg nu slängd en halvmeter ovanför hennes kropp, avskuren med raka snitt på fyra ställen. Det kan inte ha skett naturligt att den gick sönder på det sättet, säger Emelie.

  Samtliga poliser bemötte oss med största medkänsla

  Emelie Löfström

  Hon har bara beröm att ge för den stora polisinsatsen efter händelsen.
  – Samtliga poliser bemötte oss med största medkänsla och gjorde sitt yttersta för att dokumentera, säkra spår och ta hand om situationen.

  Men sedan blev det tystare kring utredningen. Bonnies ägare fick inte veta så mycket, och nyligen kom svaren från obduktionen. Beskeden från SVA som utförde obduktionen gav dock inte så mycket svar.
  – Vi har fått protokollet uppläst för oss, och enligt protokollet kan det inte fastställas någon dödsorsak, säger Emelie.

  Osäker dödsorsak

  Jonas Holmström är polisens förundersökningsledare i fallet, och han bekräftar att någon säker dödsorsak inte kunnat fastställas.
   – SVA slår fast att det är osannolikt att skadorna tillfogades av en människa, utan att det sannolikt är ett djur, men exakt hur skadorna uppkommit kan inte fastställas, och det är frustrerande, säger han.

  Bonnies Dödsplats
  Strax utanför hagen hedrades Bonnie med gravlyktor. Foto: Privat

  Emelie Löfström har på egen hand tagit reda på hur skador av olika vilda djur skulle se ut.
  – Om det hade varit ett rovdjur borde det ha varit slafsigare runt kroppen. Varg är uteslutet eftersom de lemlästar kroppen på ett annat sätt, och eftersom hon av allt att döma var död när hon lemlästades går lodjur bort, eftersom de inte äter något som redan är dött, och dessutom hugger i strupen där de lämnar bitmärken.

  Emelie befarar att de skador som syntes tydligt när ponnyn hittades inte var lika tydliga när ponnyn väl obducerades flera dagar senare, och hon är också kritisk till att inget blodprov togs vid obduktionen för att kontrollera om ponnyn hade några okända substanser i blodet, vilket skulle kunna visa om ponnyn fått i sig något dödligt.

  – Jag var övertygad om att blodprov togs som en del i rutinen, men så var det inte, säger Jonas Holmström, som säger att det ändå kan bli ett blodprov från de delar av ponnyns kropp som fortfarande finns sparade i en frys på SVA.
  – Vi överväger att be dem ta ett prov på de delarna, säger han.

  Sedan ponnyn Bonnie hittades död i hagen har Emelie Löfström sökt händelser där hästar rapporterats ha fått liknande skador, och hittade nyheterna från Frankrike sensommaren 2020 där ett 30-tal hästar hittades döda och lemlästade på olika sätt. Just öron, man och könsorgan var bortskurna på många av hästarna.

  Bonnie 1
  Vad som orsakade Bonnies död riskerar att bli ouppklarat. Foto: Privat

  – Vi kunde också googla fram att just den dagen då vi hittade Bonnie är en viktig dag i den satanistiska kalendern, säger Emelie, som haft kontakt med en hästägare två mil bort, vars hästar fick skärskador i hagen tidigare under sommaren.

  – Veterinären tordes inte säga vad som kunde ha orsakat hästarnas skador, men enligt ägaren själv fanns det inget tvivel om att det handlade om skärskador och att dessa inte var något som hästarna själva hade kunnat åsamka sig i hagen, säger Emelie.

  Förstår frustrationen

  Förundersökningsledaren Jonas Holmström har tagit del av Emelies misstankar om koppling till satanism och rituella handlingar.

  – Vi har inga andra uppgifter om satanism i våra trakter, och vi måste också förhålla oss till slutsatsen i obduktionsprotokollet, att det är osannolikt att skadorna tillfogades av en människa, säger han.

  Nu kommer förundersökningen med stor sannolikhet att läggas ned, ett besked som gör Bonnies ägare förtvivlad.
   – Ska vi inte få veta vad som orsakade hennes död eller vem som skadade Bonnie, säger Emelie.

  – Jag kan förstå hästägarens frustration med tanke på hur det hela började, och det finns konstigheter kring det hela, säger Jonas Holmström.
  – Men vi har verkligen lagt resurser på detta, och pådraget i början var i paritet med vad vi hade gjort om det varit en död människa. Sedan är det tråkigt att vi inte fått svar.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden