Sverige
28 oktober 2013 14:55

Stormen Simone i faggorna

Den första kraftiga höststormen närmar sig Sveriges kust. Klass 3-varning är utfärdad för sydvästra delen av Sverige. Förbered stallet och dina hästar för att försöka mildra stormens verkningar.

Stormen Simone i faggorna
Så här kan det gå när stormen slår till... Mobila tävlingsboxar efter stormen i samband med nationella hoppningar i Gävle den 21-22 april 2007.

Nedfallna träd och lösa föremål som flyger omkring hör till de största olycksriskerna vid starka vindbyar. Inre befälet Torbjörn Krokström, Räddningstjänsten Syd, har flera råd som är för stall, stora som små.
– Se över alla lösa föremål utomhus. Allt sådant som finns ute och på gårdsplanen, liksom tillfälliga byggnadskonstruktioner. Ta in dem eller surra fast dem rejält, säger han.
– Sedan tycker jag att folk ska tänka efter före och inte ge sig ut i trafiken i onödan ikväll och iaktta stor försiktighet i skog och mark.

Strömlöshet är en vanlig följd av stormar, så rent allmänt är det bra att leta fram ficklampor, ladda mobiltelefoner och se till att ha en batteridriven radio till hands. Lantbruk och större stall har i regel reservelverk för att klara sig utan el.
– Jag stormsäkrar genom att kolla reservelverken och se till att de fungerar, säger Mikael Bäckström, ordförande i LRF i Jönköpings län till Sveriges Radio. Sedan har jag gått över fönster och dörrar och sett till att det är stängt överallt.
Mikael Bäckström har även kontrollerat tillgången på djurfoder, så att det finns hemma för morgondagen.

Stormen som i Sverige är döpt till Simone (i Storbritannien till Saint Judas) förmodas ha vindbyar upp emot orkanstyrka, vilket bär respekt med sig. Simone beräknas komma in över sydligaste Sverige vid 18-tiden, för att kulminera under kvällen. Från klockan 16 är all persontrafik med tåg inställd i dessa områden.

På Halmstadtravet har man tagit varningarna på allvar och har ställt in kvällens tävlingar.
– Det är en fara för både hästar och människor att tävla i stormvindar, säger René Jensen, sportchef på Halmstadtravet.

SMHI uppgraderade i förmiddags läget till klass 3-varning, den högsta graden av vädervarning som innebär mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Klass 3-varningen gäller för länen Skåne, Kronoberg, Halland, Jönköping, Västar Götaland och Bohuslän.

Följ utvecklingen på SMHI.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-