Avelsnyheter
10 september 2019 13:17
Ridsportplus

Storslam för Yngve Frej

KvalitetsbedömningRusshingsten Yngve Frej var den enda som fick dubbelutmärkelse vid Skaraborgs Ponnyavels kvalitetsbedömning på Grevagården den gångna helgen. Ängvaktarns Precious fick högst gångartsbetyg och Wish Niccorina Heart toppade i hoppningen.

Storslam för Yngve Frej
Yngve Frej fick bland annat slutpoängen 8,05 i hoppning vid Skaraborgs Ponnyavels kvalitetsbedömning. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Godkände russhingsten Yngve Frej (e Theodor) fick slutpoängen 8,05 i hoppning och 7,77 i gångarter. Hingsten blev senare också Best in Show på utställningen som var öppen för flera raser.

Sammanlagt visades tolv ponnyer fram för kvalitetsbedömning och domarna delade ut sex utmärkelser till fem ponnyer. I 3-årstesten startade hela 22 ponnyer och här delade domarna ut elva utmärkelser till åtta ponnyer.

Elisabeth Ljungstorp svarade för exteriörbedömningen, löshoppningen dömde Susanne Axén och Wanja Wallemyr dömde gångarterna i kvalitetsbedömningen.

20190909_angvaktarnsprecious_stephanievonarnold
4-årige godkände welsh partbred-hingsten Ängvaktarns Precious visades förtjänstfullt av Isabella Buic och fick högst gångartsbetyg av alla. Foto: Stephanie von Arnold

Ängvaktarns Precious i topp även i år

Förutom Yngve Frejs dubbla utmärkelser delade domarna ut tre gångartsutmärkelser och en i hoppning på kvalitetsbedömningen.

Högst betyg i gång fick den godkände welsh partbred-hingsten Ängvaktarns Precious med 8,48 poäng.

Han segrade i såväl hoppning som gångarter vid förra årets riksfinaler för 3-åringar. Precious är e. Speyksbosch Diablo och mamma är elit-premierade welshstoet Princess of Targed.

Ängvaktarns stuteri i Björkvik är både ägare och uppfödare.

Welsh cob-stoet Linner Hefina kom också upp över den magiska åttapoängsgränsen med fina 8,27 i gångarter. Ett elegant isabellfärgat sto e Broughton Replica som syns i mängden.

Ridponnystoet Ghiza Visionfick slutpoängen 8,05 med delpoängen 8–9 i hoppning vilket gav henne en utmärkelse. Hon är e Vitluvens Curbitz–Gun’s Firecracker– Jameson och därmed en produkt av svensk ridponnyavel i många generationer.

Skogslilja-4674
Russet Skogslilja blev högst bedömda treåring med 49 poäng i både hoppning och gång. Hon är e. Gulldis och ägs av Lars & Anette Backman i Sexdrega. Foto: Pernilla Hägg

Skogslilja i topp bland treåringarna

Parallellt med kvalitetsbedömningen pågick 3-årstestet och här fick tre ponnyer dubbla utmärkelser.

Högst bedömd av dessa var russet Skogslilja med 49 poäng i både hoppning och gång. Hon är e Gulldis och ägs av Lars och Anette Backman i Sexdrega.

Golden Heart fick också dubbelutmärkelse och belönades med 48 poäng i såväl hoppning som gångarter. Han är efter hingsten D-Luxe undan ponnystoet Golden Nova som har okänd stam men som har kunnat stambokföras som ridponny tack vare egna tävlingsmeriter.

Shetlandsstoet Tunstas Jill som visade god elasticitet i hoppningen belönades med 48 poäng och för sina gångarter belönades hon med 47 poäng.

Wish Niccorina Heart-3800
Dagens högsta hoppbetyg fick welsh partbred-stoet Wish Niccorina Heart. Foto: Pernilla Hägg

Wish Niccorina Heart hoppade bäst

Dagens högsta hoppbetyg fick welsh partbred-stoet Wish Niccorina Heart e welsh coben Linner Hedwr med ett holländskt ridponnysto som mor. Hon belönades med 9–9 och kom upp i totalpoängen 49 vilket gav även henne en utmärkelse.

Ridponnyn Ube JAM visade att han kunde hoppa stort vilket resulterade i betyg 9 för teknik. Slutpoängen blev 47 vilket räckte till en utmärkelse.

Han är e franske Ulk d’Ete som är en storhoppande hingst e varmblodet Heartbreaker u ett welshsto. Mor till Ube JAM är ett svenskt ridponnysto som på mödernet går tillbaka på Klinteby-ponnyerna från Gotland.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden