Avelsnyheter
3 juni 2019 06:01
Ridsportplus

Ny succé för Du Coeur

Ridhästtest KarlstadFörra året toppade han både i dressyr och hoppning när han visades i Clareberg. Vid ridhästtestet i Karlstad glänste Du Coeur återigen och åkte hem med dagens högsta gångartssiffror. Nu väntar Breeders på nytt för Dimaggio-sonen.

Ny succé för Du Coeur
Maria Vikingsson red sin Dimaggio-son Du Coeur till dressyrdiplom i Karlstad. Foto: Ulrika Jacobs

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Vid Wermlands Hästavelsförenings unghästbedömningar i Karlstad under lördagen visades åtta hästar vid ridhästtestet, av dem var en ett fölsto. Sju visades i ridhästtestets alternativ 1 och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger, av dem hoppades fem uppsuttet och två löshoppades. En häst visades grenspecifikt i dressyr.

  Exteriören dömdes av Karl-Henrik Hemidahl, gångarterna av Marie Knutsson och hoppsiffrorna sattes av Marie Filipsson Wallén.

  Bland dressyrtalangerna delades det ut ett diplom och tre hästar fick klass I-poäng. I hoppning blev det två diplom och klass I-poäng till tre hästar. Två hästar var efter Common Sense, medan övriga startande hästar var efter olika hingstar.

  Högst bedömd vid ridhästtestet blev Du Coeur (e Dimaggio), som visades grenspecifikt som dressyrtalang. Du Coeur är uppfödd av European Dressage Design AB och han fick 7,5 för sin trav som lägsta gångartspoäng, medan de övriga gångartssiffrorna alla blev 8,5. Totalt blev det 8,1 poäng för Du Coeur, som belönades med dressyrdiplom och kvalificering till 4-årschampionat.

  Toppade både hoppning och dressyr som 3-åring

  Du Coeur bedömdes högst som 3-åring med dubbla diplom och främst placerad i båda grenarna hos SWB Väst förra året, där spetspoängen sattes i hoppning. Det är dock som dressyrhäst Bon Coeur är köpt, och han deltog vid 3-årschampionatet i dressyr förra året där det blev en sextonde plats. Ägaren Maria Vikingsson köpte Du Couer när han var 2,5 år gammal och inte längre kunde rida sin tidigare tävlingshäst.
  – Jag fick en skada i höften som gjorde att min förra häst blev för bred för mig. Jag behövde en mindre och smalare häst, förklarar Maria för Ridsport om köpet av Du Coeur.

  Tillsammans med sin tränare Christian Bengtsson fann Maria Du Couer, och det var även Christian som red hästen vid Breeders förra året. I år var det Maria som satt i sadeln vid ridhästtestet.
  – Jag känner mig väldigt ödmjuk som får sitta på en sådan här häst, det känns som att rida en häst som tävlat i många år.
  – Han har inte haft svårt för någonting i sin utbildning, lär vi honom något så kan han det gången efter. Det är snarare så att vi inte får träna för mycket för då gör han rörelserna själv.

  Lätt och fin i kroppen

  När Maria pratar om Du Couers fördelar förklarar hon att hästen har fantastiskt lätt för sig med ett bra temperament och en härlig samarbetsvilja.
  – Han är lätt och fin i kroppen, och det är så roligt att vi kunnat fortsätta på den här vägen.
  – Det är så kul när det går bra när man ligger i och tränar så mycket.

  Om det blir Maria eller Christian som ska rida Du Coeur vid årets championat är inte bestämt ännu, men att han ska starta har varit målet inför den här säsongen.
  – Nu går han på bete och vi sätter igång honom i juli igen, säger Maria, som har siktet inställt på att Du Coeur ska bli en Grand Prix-häst så småningom.

  Li Sense (F.1) SWB sto f-14 164 cm e Common Sense u Abigail e Montgomery, uppf/äg Lillerudsgymnasiet AB. (8 7,5 7,5 8) = 78%, diplom
  Fölstoet Li Sense (e Common Sense) belönades med dressrydiplom. Foto: Ulrika Jacobs

  Dressyrdiplom blev det även till fölstoet Li Sense (e Common Sense) som visades vid det allsidiga testet med uppsutten hoppning, där gångartssiffrorna inte räckte till för kvalificering till championatet.

  Luna Lou FS SWB sto 169 cm e Balou u Landa e Landor S, uppf/äg Frykens Sporthästar HB. (8,5 8,5) = 83%, diplom
  Luna Lou (e Balou) belönades med hoppdiplom och fick ridhästtestets högsta totalpoäng 8,3. Foto: Ulrika Jacobs

  Hoppdiplom till löshoppningshäst

  Bland hopptalangerna blev det diplom och testets högsta totalpoäng till Balou-dottern Luna Lou FS som löshoppades. Med hoppsiffrorna 8,5-8,5 och en exteriörrad som inleddes med dubbla åttor blev det totalt 8,3 poäng. Fina hoppsiffror fick även löshoppningshästen Emporio (e Amprere) med 8-8 över hinder och totalt 7,9 poäng.

  Inget diplom men hoppoäng så det räckte till en Breeders-biljett blev det till Bravour-dottern Cleo F som visades i uppsutten hoppning. Dubbla åttor i hoppbetyg och totalt 7,8 poäng blev resultatet för Cleo F.

   

  Resultat SWB:s ridhästtest, Karlstad 1 juni 2019

  Hästar med minst 77,5 procent.
  C = hästen kvalificerad till 4-årschampionat.

  DRESSYRTALANGER

  Du Coeur SWB val 164 cm e Dimaggio u Renissance e Rubin Royal, uppf European Dressage Design AB, äg Maria Vikingsson. (8,5 7,5 8,5 8,5) = 81%, diplom C 

  Li Sense (F.1) SWB sto f-14 164 cm e Common Sense u Abigail e Montgomery, uppf/äg Lillerudsgymnasiet AB. (8 7,5 7,5 8) = 78%, diplom

   

  HOPPTALANGER

  Uppsutten hoppning

  Cleo F SWB sto 160 cm e Bravour u Vrijminka e Oramé, uppf Gunnel & Kjell Frölin, äg Michaela Eriksson. (8 8) = 78% C

  Löshoppning

  Luna Lou FS SWB sto 169 cm e Balou u Landa e Landor S, uppf/äg Frykens Sporthästar HB. (8,5 8,5) = 83%, diplom

  Emporio SWB hingst 166 cm e Ampere u Marilyn e Figaro R, uppf AnnMarie Johansson & Frida Johansson, äg Frida Johansson. (8 8) = 79%

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Unghästbedömningarna – här hittar du alla referat (45)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden