Avelsnyheter
4 juni 2019 17:08
Ridsportplus

Högsta poängen till hopphästarna i Sparreholm

Unghästtest SparreholmÄven om dressyrtalangerna var fler, var det hopphästarna som knep de högsta poängen vid unghästtestet i Sparreholm. En av de högst bedömda var Elvis ter Putte-dottern Elvertha, som med sin coolhet och avspändhet levererade vid testet som om hon aldrig gjort annat.

Högsta poängen till hopphästarna i Sparreholm
Jenny Anderssons uppfödning Elvertha (e Elvis ter Putte) blev en av de högst bedömda hästarna i Sparreholm. Foto: Pax Engström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

SWB Södermanland höll under söndagen sitt unghästtest vid Rockelstad Slott i Sparreholm. 22 hästar kom till start, av dem var två födda 2015. Både exteriör, gångarter och ridprov dömdes av Ulrika Jacobs, och hoppdomare för dagen var Marie Filipsson-Wallén. 19 hästar visades under ryttare och alla ridprov godkändes.

Det delades inte ut några dressyrdiplom, men sju hästar belönades med klass I-poäng som dressyrtalanger. I hoppning blev det fem diplom och en klass I-häst.

Hingstar med avkommor ur sin första årgång var Elholms Bonito, Fairway, Gisborne VDL och Total Hope. Mest representerade som fadershingstar var Dalwhinnie, Fairway, Luxus CML och Total Hope med två visade avkommor vardera.

Högst totalpoäng i Sparreholm tilldelades bland annat Elvertha (e Elvis ter Putte), uppfödd och ägd av Carina och Jenny Andersson. Elvertha belönades med 8,5 både för typ och galopp, och över hinder satte hon hoppbetygen 9-8. Totalt blev det 48,5 poäng (80,8%), hoppdiplom och Breeders-biljett.

Första fölet drunknade

Jenny Andersson har tävlat Elverthas moder Ubertha, som ägs av Jennys mamma Carina. Stoet köptes in som 4-åring från Holland, och Jenny red henne upp till 5-årssäsongen innan hon åkte och arbetade utomlands och Marlene Lindblad tog över tyglarna. Ubertha tävlades alla unghästsäsonger och blev bland annat sjua på Breeders som 6-åring.
– Hon gick mot sin vanliga årgång trots att hon fick ett föl i Holland innan vi köpte henne, berättar Jenny för Ridsport.
– Fölet drunknade och blev aldrig registrerat, så vi fick aldrig fram några papper på det. Men hon var så mogen och klar att det inte var några problem för henne att gå mot jämnåriga.

När Ubertha var sju år kom Jenny tillbaka till Sverige och fortsatte stoets tävlande. De tog sig upp till 1,40 innan Jenny kände att de nått den nivå som Ubertha klarade av, och hon valde att sätta henne i avel.
– Jag hade alltid sagt att jag ville ha föl på henne, och jag vill inte att hon skulle in i avelsboxen när hon var helt slut på tävlingsbanan utan jag kände att det var dags.

Elvertha är Uberthas andra föl i Sverige av totalt tre. I år är hon betäckt med Shane Sweetnams Chacco-Blue-son Chaqui Z. Den första avkomman är efter Heartbeat och föddes 2015, men han är ännu inte visad.
– Han är stor och vi har valt att vänta på honom, förklarar Jenny.

Samarbetar med bland annat Grevlunda

Till vardags arbetar Jenny Andersson som sportchef vid Södertälje Ridklubb, och vid sidan av driver hon ett eget företag med uppfödning och även utbildning av unghästar. Hon har flera välkända samarbeten, bland annat med Grevlunda och Malin Baryard Johnsson. För tillfället har hon Flip’n Fly i träning – barnbarn till Flip’s Little Sparrow.
– Jag har även haft Main Balouba fram till i våras, och Cloudy Bay som vann 5-årsfinalen på Falsterbo med Stephanie Holmén innan han såldes till USA.

Elvertha har Jenny till största delen utbildat själv, men just inridningen fick hon i detta fall leja ut på grund av tävlande i Spanien.
– Jag hade bara ridit Elvertha två gånger veckan innan unghästtestet för att se att det fungerade, jag behövde ju rida om det var aktuellt med diplom.

Vid unghästtestet skötte sig Elvertha exemplariskt och Jenny förklarar att stoet inte ens var svettig efter visningen. Jenny beskriver Elvertha som cool med ett bra huvud, och att hon är avspänd i allt hon gör.
– Hon skötte sig som om hon aldrig gjort annat.

I hoppningen har Elvertha lätt för sig, och Jenny förklarar att hennes stora fördelar är ett bra avstamp från marken och att hon är säker i taxeringen.

Inga planer på betäckning

Nu väntar sommarbete för Elvertha innan det är dags för fortsatt utbildning och träning. Om det blir Breeders till hösten beror på hur hon tar betet, men Jenny tycker det vore kul att vara med på Flyinge. Tanken är att Elvertha ska behållas som en blivande tävlingshäst till Jenny själv, och det finns inga planer i dagsläget på att sätta henne i aveln.
– Eftersom vi betäckt mamman i år låter vi henne stå för aveln, men nästa år kanske vi betäcker Elvertas lillasyster efter Kannan, som då är tre år.

Flera högt bedömda i Sparreholm

Ytterligare fyra hästar belönades med hoppdiplom i Sparreholm, och tre av dem fick poäng så det räckte för kvalificering till 3-årschampionatet. Det var Cortado K (e Cornet Obolensky), uppfödd och ägd av Ehva och Anna Koukila som slutade på samma totalpoäng som Elvertha, och belönades med dubbla åttor över hinder. Cortados poängrad var för övrigt oerhört jämn med åttor rakt igenom utom på galoppen som spetsades till med 8,5.

Consanguinity TSB SWB sto 163 cm e Conthinder u Remensa Q e Remember, uppf/äg Susan Persson-Payne (Stall Björklinge). 8 7 7,5 8 8,5 9 = 80%, diplom C R
Hoppdiplom och championatskvalificering blev det till Conthinder-dottern Consanguinity TSB, som med 8,5-9 fick de högsta hoppsiffrorna i Sparreholm. Foto: Pax Engström

På totalt 48 poäng (80%) landade Diamant d’Argent (e Diabeau van de Heffinck) med 8,5-8,5 över hinder, och Consanguinity TSB (e Conthinder) som belönades med testets högsta hoppsiffror 8,5-9. Både Diamant d’Argent och Consanguinity belönades med diplom och Breeders-biljett.

Missade dressyrdiplom på grund av galoppen

Högst bedömd bland dressyrtalangerna blev MSB Beniora Dream (e Benetton Dream FRH), uppfödd och ägd av Pernilla Björklund. Beniora Dream hade en riktigt fin poängrad på gång med bland annat 8,5 för huvud/hals/bål och 9,5 för skritten. Betyget 6,5 drog dock ned poängen och snuvade Beniora Dream på diplomet trots att hon passerade diplomgränsen med sina 47,5 poäng (79,2%).

Även Ebbonie (e Elholms Bonito) kom upp i totalpoängen som räckte för dressyrdiplom, men betygen för trav och galopp räckte inte hela vägen så det blev klass I även för detta sto.

 

Resultat SWB:s unghästtest, Sparreholm 2 juni 2019

Hästar med minst 77,5 procent.
R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat

DRESSYRTALANGER

MSB Beniora Dream (64) SWB sto 163 cm e Benetton Dream FRH u MSB Tiora e Tuschinski, uppf/äg Pernilla Björklund. 8 8,5 7 9,5 8 6,5 = 79,2%

Ebbonie (42) SWB sto 166 cm e Elholms Bonito u Mandie e Marengo, uppf/äg Åsa Wickberg. 7,5 8,5 8 8 7,5 7,5 = 78,3%

Beaujolais M (17) SWB sto 165 cm e Fairway u Humlan e Metall, uppf/äg Madeleine Eriksson. 8 8 7,5 8 8 7 = 77,5%

 

HOPPTALANGER

Elvertha SWB sto 166 cm e Elvis ter Putte u Ubertha e Germus R, uppf/äg Carina & Jenny Andersson. 8,5 7,5 7 8,5 9 8 = 80,8%, diplom C R

Cortado K SWB hingst 167 cm e Cornet Obolensky u Qvittra e Quite Easy, uppf/äg Ehva & Anna Koukila. 8 8 8 8,5 8 8 = 80,8%, diplom C

Diamant d’Argent SWB sto 162 cm e Diabeau van de Heffinck u Sydney e Silvio I, uppf Sören Ramqvist, äg Lådra HB. 8 7,5 7,5 8 8,5 8,5 = 80%, diplom C R

Consanguinity TSB SWB sto 163 cm e Conthinder u Remensa Q e Remember, uppf/äg Susan Persson-Payne (Stall Björklinge). 8 7 7,5 8 8,5 9 = 80%, diplom C R

Hästkullens Alizza SWB sto 172 cm e Arezzo VDL u Halesta e Voltaire, uppf Elin Andersson, äg Kristin Rindsjö. 8 8 8 7,5 8 8 = 79,2%, diplom

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Unghästbedömningarna – här hittar du alla referat (45)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden