Avelsnyheter
26 maj 2019 18:16
Ridsportplus

Vega Hästak toppade igen

Ridhästtest TingsrydRidhästtestet i Tingsryd hade få starter, men den högst bedömda Vega Hästak är redan segervan. För två år sedan toppade hon bland hopphästarna på samma ställe, nu siktar Hästak mot Breeders med det talangfulla stoet.

Vega Hästak toppade igen
Fölstoet Vega Hästak blev högst bedömd vid ridhästtestet i Tingsryd. Foto: Åsa Blom Thulin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid Kronobergs Varmblodsförenings ungästbedömning i Tingsryd arrangerades även ett ridhästtest. Sex hästar fullföljde bedömningen, varav ett fölsto och en äldre häst i öppen klass. Tre hästar visades i alternativ 1 – det traditionella bedömningssystemet där hästen bedöms både som dressyr-och hopptalang – bland dessa visades två hästar i uppsutten hoppning och en löshoppades. Tre hästar visades grenspecifikt i alternativ 2, två i hoppning och en i dressyr.

Hans Wallemyr dömde exteriören, gångarterna av Wanja Wallemyr och hoppningen av Magnus Dyrendahl.

Inga hästar kom upp i diplompoäng, men det delades ut klass I-poäng till tre hästar som dressyrtalanger och till två hästar som hopptalanger. Mest representerad som fadershingst var Heartbeat som hade med två avkommor, alla andra hästar var efter olika hingstar.

Kvalificerad till championatet

Ridhästtestets högst bedömda häst blev fölstoet Vega Hästak (e Qupol Hästak), uppfödd och ägd av Hästak AB och riden av André Brandt. Exteriört belönades Vega med 8,5 för typen och åtta för huvud/hals/bål, men en sexa på benen drog ner slutsumman. I den uppsuttna hoppningen blev det 8-8 i betyg, vilket gav totalt 7,88 poäng och klass I. Även om totalresultatet inte räckte till diplom ger de fina hoppsiffrorna Vega Hästak en biljett till 4-årschampionatet.
– Målet var att kvala till championatet, säger Anders Kjellson från Hästak.
– Hästarna får ju två chanser numera då de både kan kvala från unghästbedömningen och via semifinalerna. Även om Vega är kvalad nu så kanske vi låter henne starta i någon semifinal ändå – gärna Flyinge så hon varit där innan det är dags för Breeders.

Trots uppfyllt mål med kvalificering är Anders Kjellson inte imponerad av dagens upplägg av ridhästtestet. Han menar att SWB har förstört det som tidigare kallades kvalitetsbedömning, och som han varit med och visat på sedan bedömningarna startade.
– Upplägget att flytta visningarna till våren istället och samtidigt lägga till en svårare bana är vansinnigt, tycker Anders.
– Och att ha testet i maj och finalen först i oktober, det är lite tokigt.

Förstår inte poängen med äldre hästar

För Hästaks egen del som har tillgång till rutinerade ryttare är systembytet inget större problem, men för många hästägare och ryttare gör en några månaders tidigare bedömning mycket i utvecklingen.
– Nu blir det få starter, men det hade man ju kunnat räkna ut från början, säger Anders, och tillägger att han inte förstår poängen med att låta äldre hästar få starta i den öppna klassen.
– Låt 3-årstestet vara för 3-åringar och ridhästtestet för 4-åringar och 5-åriga fölston, är Anders bestämda åsikt.

När det gäller Vega Hästak så placerade hon sig i topp bland hopptalangerna redan när hon visades som 3-åring med 49 poäng (81,7 procent). Därefter betäcktes hon och fölade som 4-åring. Tyvärr dog fölet när det var några månader gammalt. Några planer på att betäcka om Vega just nu finns inte.
– Vi ska behålla henne ett tag nu och tävla med henne, hon har energi och är kvick från backen och jag tror det blir en bra hopphäst av henne och nu ska vi trimma henne så mycket vi kan inför finalen, säger Anders.

Modern Harmonien har även lämnat den godkända hingsten Triton Hästak, samt Xandra Hästak som toppade hoppningen bland 3-åringarna i Tingsryd förra året. Harmonien hade även med en 3-åring i Tingsryd som var snubblande nära hoppdiplom men som landade i klass I.

Tre klass I-hästar i dressyr

Högst bedömda dressyrtalang blev 14-åriga Akleja (SWB sto e Akribori-Looping, uppf Anna Edner, äg Anni Karlsson/Sirkku Karlsson) som kom upp i klass I-poängen 7,6 i gångarter.

Bland de 4-åriga hästarna blev 7,4 högsta totalpoängen som dressyrtalang, och denna poäng tilldelades både Meami’s Maranelli Rose (DWB sto e Vincent Maranello-Ghostbuster, uppf Mette & Mikael Ubbesen, äg Marie Knutsson) och LG’s Bumblebee (SWB val e Heartbeat-Quidam de Revel, uppf Lillegårdens Stall & Foder, äg Jan Almqvist).

 

Resultat SWB:s ridhästtest, Tingsryd 25 maj 2019

Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionat.

HOPPTALANGER

Vega Hästak SWB sto 165 cm e Qupol Hästak u Harmonien e Winningmood van de Arenberg, uppf/äg Hästak AB. (8 8) = 78,8% C

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Unghästbedömningarna – här hittar du alla referat (45)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden