Avelsnyheter
24 maj 2019 09:23
Ridsportplus

Riksstovinnaren blev högst bedömd i Halland

Ridhästtest FjellaregårdenTesla blev vinnare av Rikssto 2017, och efter ett mammaledigt år är hon nu tillbaka på banan. Vid Halländska Hästavelsföreningens ridhästtest belönades hon med de högsta poängen, och nu är Tesla åter igen kvalad till Breeders.

Riksstovinnaren blev högst bedömd i Halland
Fölstoet Tesla blev högst bedömd vid ridhässtestet på Fjellaregården. Hon reds av Anne Persson. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Niklas Arvidssons anläggning Fjellaregården i Harplinge, tidigare Plönninge Naturbruksgymnaisum, gästades under söndagen och måndagen av Halländska Hästavelsföreningens unghästbedömningar. Vid ridhästtestet startade totalt fem hästar, varav två fölston. Tre av hästarna deltog grenspecifikt i dressyr och två deltog grenspecifikt i hoppning, en av hopphästarna bröt dock testet.

Ett dressyrdiplom delades ut, och en häst uppnådde klass I-poäng som dressyrtalang. Exteriören dömdes av Jan-Ove Olsson, gångarterna av Niklas Roslund och hoppsiffrorna sattes av Susanne Axén.

Högst bedömd blev 5-åriga fölstoet Tesla (e Skovens Rafael) från stofamilj 36 – Amuratha-familjen, uppfödd av Lennart Nyström och ägd av Monica Müller. Tesla visades riden av Monicas tränare Anne Persson, och belönades med en nia på typen och 8,5 för huvud/hals/bål. Gångartssiffrorna var jämna och landade på åtta poäng i genomsnitt, vilket betydde att det blev dressyrdiplom för Tesla med totalt 8,1 poäng, och hon kvalificerade sig även till Breeders.

Köptes ett dygn gammal

Monica Müller köpte Tesla när stoet bara var en dag gammal. Hon hade fastnat för Teslas storebror Fusion, som hon såg redan som föl på Flyinge och som hon följt genom framgångar på unghästtest (52,5 poäng som 3-åring), unghästklasser och tävlande upp till S:t George tillsammans med Anita Roslund. Modern Theca är ett elitsto som själv blev högt bedömd på 3-årstest, och har en lång rad elitston bakom sig på mödernet.
– Jag tänkte att en häst från den stolinjen skulle jag vilja ha, så när Tesla föddes skickade jag ett sms på vinst och förlust till Lena Nyström och frågade om jag fick köpa henne, berättar Monica för Ridsport.

Tesla var enligt Monica ingen vacker syn under sina uppväxtår, och gångarterna beskriver Monica som ”inte så roliga”.
– Som tur var kom de tillbaka, säger Monica.
Som 3-åring blev Tesla högt bedömd med 49,5 poäng som dressyrtalang, och därefter vann hon Riksstofinalen och kom femma på Breeders, riden av Yvonne Österholm. Målet för i år var att på nytt ta sig till Breedersfinalen.
– Vi bestämde oss för att testa att kvala via ridhästtestet, och det lyckades vi ju med, säger Monica glatt.

Sonen såld som hingstämne

Tesla köptes egentligen in som ett avelssto i Monicas avelsprogram. Hon betäcktes som 3-åring och fick förra året ett hingstföl efter Franklin. Han blev högt bedömd vid Halländska Hästavelsföreningens gårdsbesiktningar förra året, och är nu såld som hingstämne. Just nu finns dock inga planer på att betäcka Tesla igen.
– Nej nu ska Anne fortsätta rida henne ett tag, sedan ska hon tillbaka i avelsboxen, säger Monica.

Klass I-poäng blev det för La Ciara A (e Christian) som visades av Lisen Allberg.

Inga klass I-hästar i hoppning

Face of Light (SWB val e Fetcher N-Cartier, uppf Helena Elmlund Salomonsson, äg Helena Salomonsson) var den enda hästen som startade ridhästtestet i hoppning. Tillsammans med Evelina Johansson fick han betyget 6-6 över hinder, och kom inte upp i klass I-poäng totalt.

 

Resultat SWB:s ridhästtest, Fjellaregården 19-20 maj 2019

Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionat.

DRESSYRTALANGER

Tesla (36) SWB sto f-14 173 cm e Skovens Rafael u Theca e Topaasch, uppf Lennart Nyström, äg Monika Müller. (8 7,5 8,5 8) = 81%, diplom C

La Ciara A SWB sto 164 cm e Christian u La Nannini Gamba, uppf/äg Göran Allberg. (7 7,5 7,5 8) = 77%

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Unghästbedömningarna – här hittar du alla referat (45)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden