Avelsnyheter
21 juni 2019 09:24
Ridsportplus

Ida Hellströms hästar toppade som dressyrtalanger

Ridhästtest VännäsDet blev två hästar från Stall Söråsele som toppade bland dressyrtalangerna i Vännäs. Högst bedömda Amber blev kvalad till championatet, men diplombelönade André utsågs till bästa dressyrtalang.

Ida Hellströms hästar toppade som dressyrtalanger
Ida Hellström med Söråseles André, som blev ridhästtestets enda diplombelönade dressyrtalang. Foto: Åsa-Lena Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid Västerbottens Hästavelsförenings unghästbedömningar i Vännäs visades fem hästar fram för ridhästtest, av dem ett fölsto. Fyra av hästarna visades i det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger, och av dessa hoppades två uppsuttet och två visades löshoppade. En häst visades grenspecifikt i dressyr. Utöver dessa fem SWB-hästar visades även en 4-årig ASRP-registrerad ponny vid ridhästtestet.

Hans Wallemyr dömde alla moment, och utdelningen blev ett diplom och tre klass I till dressyrtalangerna, och ett diplom till hopptalangerna. Bland fadershingstarna var Ampere mest representerad med två visade avkommor.

Inget diplom men kvalificerad till Breeders

Ida Hellström hade med sig två egenuppfödda 4-åringar till Vännäs, och dessa placerades främst bland dressyrtalangerna. Båda visades vid det allsidiga ridhästtestet, och båda är avkommor till Ampere. Högst bedömd blev Söråseles Amber, som med nior för både typ och huvud/hals/bål och gångartsbetygen 8-9-9-7 kom upp i totalt 8,1 poäng. En sexa på benstället snuvar Amber på ett diplom, men gångartssiffrorna räcker för kvalificering till 4-årschampionatet.

Soraselesamber
Ida Hellström på sin uppfödning Söråseles Amberg (e Ampere) som inte fick diplom i Vännäs, men kvalificerade sig till Breeders. Foto: Privat

Ambers stallkompis Söråseles André blev istället utsedd som dagens bästa dressyrtalang, och precis som Amber är han efter Ampere. Andrés exteriörpoäng blev åttor för typ och benställ och 8,5 för huvud/hals/bål, och gångartssiffrorna blev 7-7,5-8-8. Totalt 7,8 poäng vilket ger diplom, men ingen Breeders-biljett.

Ida Hellström berättar att de två syskonen är väldigt olika.
– André är cool och tar allt med ro, han är stor och långsam. Amber däremot är en häst med mycket motor och energi, berättar Ida, som också tillägger att båda hästarna är jättetrevliga i temperamentet.

Amber och André kommer ur Idas andra årgång som föddes hos henne hemma i Vännäs, och hon har alltid haft ett extra gott öga till Amber.
– Henne har jag tänkt behålla, medan André är till salu.

Motiverad att göra den långa resan

Nu när Amber blev kvalificerad till Breeders blir Ida motiverad att göra resan till Flyinge med henne. Hon har ingen annan häst hon ska försöka kvala till championatetet, utan har istället en 6-årig Oldenburg-registrerad häst som hon kvalat in till Falsterbo som hon kanske ska starta på Elmia i höst också.
– Men det är klart man får lite blodad tand när man lyckas kvala in hästarna, så jag blir ju lite taggad på Flyinge. Det är något vi får jobba mot i sommar, och jag får väl panta burkar så jag får råd med de här resorna, säger Ida med ett skratt.

190618_vannas_karolinahedvall_ccchallenger
Challenger CC belönades med hoppdiplom i Vännäs. Foto: Karolina Hedvall

Hoppdiplom till Daquar CC-son

Högst bedömd av hopptalangerna blev Daquar CC-sonen Challenger CC, uppfödd och ägd av Patricia Persson. Challenger visades uppsuttet vid det allsidiga ridhästtestet, och fick hoppbetygen 8,5-7,5. Detta betyder hoppdiplom såväl som kvalificering till 4-årschampionatet.

Challenger CC visade framhovarna redan förra året då han blev en av de högst bedömda hopptalangerna vid unghästtestet för 3-åriga hästar i Vännäs och belönades med hoppdiplom.

190618_vannas_karolinahedvall_monalisa
Ridponnystoet Monalisa har dressyrhingsten Monty som far, men i Vännäs blev det hoppdiplom. Foto: Karolina Hedvall

En svensk ridponny visades i Vännäs

En ASRP-registrerad ponny visades i Vännäs, 4-åriga Monalisa (e Monty), uppfödd och ägd av Laila Nordlund. Monalisa belönas med 8-8,5 i löshoppningssiffror och kom upp i totalt 8,0 poäng som hopptalang. Det blev därmed hoppdiplom för Monalisa, men då detta inte är ett SPAF-arrangemang berättigar inte poängen för kvalificering till ungponnyfinalerna i Vetlanda.

 

Resultat SWB:s ridhästtest, Vännäs 16 juni 2019

Hästar med minst 77,5 procent.
C = hästen kvalificerad till 4-årschampionat.

DRESSYRTALANGER

Söråseles André SWB val 176 cm e Ampere u Salsa e Singular Joter, uppf/äg Stall Söråsele AB. (7 7,5 8 8) = 78%, diplom

Söråseles Amber SWB sto 171 cm e Ampere u French Rose e Fürst Heinrich, uppf/äg Stall Söråsele AB. (8 9 9 7) = 81% C

Otus SWB val 165 cm e Benetton Dream FRH u Cettia e D-Day, uppf Ann-Kersti Atti Måhlën, äg Maria Gideryd. (8 7 8 7,5) = 77%

Precious PixEll SWB sto f-14 163 cm e Snap Shot u Charming Sally xx e Charmowood Forest xx, uppf/äg Elin Andersson. (8 7,5 5,5 8) = 77%

HOPPTALANGER

Uppsutten hoppning

Challenger CC SWB val 166 cm e Daquar CC u Patricia e Habsburg, uppf/äg Patricia Persson. (8,5 7,5) = 80%, diplom C

 

Resultat SWB:s ridhästtest, ASRP-registrerad ponny, Vännäs 16 juni 2019

ASRP-registrerade ponnyer med minst 77,5 procent

HOPPTALANGER

Monalisa sto 147 cm e Monty u Larissima e Lacantus, uppf/äg Laila Nordlund. (8 8,5) = 80%, utmärkelse

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Unghästbedömningarna – här hittar du alla referat (45)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden