Avelsnyheter
3 juni 2019 15:36
Ridsportplus

Bergåkras framtidshopp högst bedömd i Söderhamn

Ridhästtest SöderhamnIn the Woods är utvald som Cecilia Bergåkras framtidshäst och förhoppningen är att det unga ekipaget ska ta sig upp till Grand Prix-nivå tillsammans. I Söderhamn blev stoet högst bedömd vid helgens ridhästtest.

Bergåkras framtidshopp högst bedömd i Söderhamn
Cecilia Bergåkra på In the Woods, högst bedömd vid ridhästtestet i Söderhamn. Foto: Sigrid Bergåkra

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Tre hästar startade i ridhästtestet när Gävleborgs Hästavelsförening arrangerade unghästbedömningar i söndags, av dem ett fölsto. Två hästar startade grenspecifikt i dressyr och en häst startade grenspecifikt i hoppning. Alla tre hästar belönades med klass I-poäng i respektive gren.

  Exteriören dömdes av Hans Wallemyr, gångarterna av Vanja Wallemyr och hoppningen av Eva Gudmundsson.

  Högst totalpoäng fick 5-åriga In the Woods (SWB sto e Bretton Woods-Donnerfly, uppf Pehr Marklund, äg P&A Development), som förra året fick ett hingstföl efter Fürsten Look och nu är tillbaka på banan igen efter mammaledigheten. Stoet reds av Cecilia Bergåkra och belönades med dubbla åttor inledningsvis i protokollet. Traven fick en åtta och övriga gångartsbetyg slutade på 7,5. Totalt blev det 7,6 poäng och klass I för stoet.
  – In the Woods skötte sig exemplariskt på sitt test och vi är så nöjda med domarutlåtandet, säger Cecilias mamma Sigrid Bergåkra till Ridsport.

  Utvald som framtida Grand Prix-häst

  In the Woods är utvald Cecilia Bergåkra som hennes framtidshäst med sikte mot Grand Prix, och Sigrid berättar att det finns en viktig anledning till att de valt just In the Woods för det ändamålet.
  – Hon uppfyller våra kriterier som vi tycker skiljer lilla rundan mot en Grand Prix-häst, förklarar Sigrid.
  – Främst är det ridbarhet, framåtbjudning och kvickhet, men också att hon inte har för stora svårföränderliga rörelser.
  – Vägen är lång mot Grand Prix men Cecilia ser fram emot att förvalta detta samarbetsvilliga sto och tillsammans utveckla deras talang.

  Modern Idonna var elitpremierad och hon är ett sto som betyder mycket för familjen Bergåkra, som i samarbete med Pehr Marklund och hans företag P&A Development AB fått ta fram flera av Idonnas avkommor, bland annat I Do Kiss (e French Kiss) som Cecilia tog ett EM-silver på som childrenryttare och numera är exporterad till USA. Namnet ”In the Woods” har stoet fått för att hon är uppväxt på en lösdrift i skogen tillsammans med andra fina dressyrhästar.
  – Både arv och miljö speglar sig nog i det utmärkta temperamentet, tror Sigrid.

  7,5 poäng till Twist of Time

  Klass I-poäng i hoppning blev det för Twist of Time (AES val e Twister de la Pomme-Landor S, uppf Ann-Sophie Thiam Aaltonen) som reds av ägaren Christina Persson. 8,5 på typen var högsta betyget, och hoppsiffrorna blev 7,5-7. Totalt landade Twist of Time på 7,5 poäng.

  Ingen häst belönades med diplom och ingen häst kvalificerade sig till 4-årschampionatet från ridhästtestet i Söderhamn.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Unghästbedömningarna – här hittar du alla referat (45)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden