Avelsnyheter, Unghästbedömning
10 juni 2019 14:10
Ridsportplus

Stor men samarbetsvillig – Certo Cito knep championatsbiljett

Ridhästtest SjonhemVid det gotländska ridhästtestet startade blott tre hästar, men alla höll god kvalité med klass I-poäng. Breedersbiljett blev det till högresta Certo Cito, vars samarbetsvilja imponerade.

Stor men samarbetsvillig – Certo Cito knep championatsbiljett
Jessica Havdell med sin uppfödning Certo Cito, som kvalificerade sig till 4-årschampionatet. Foto: Liv Ollman

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När SWB Gotland höll unghästbedömningar vid Sunderbys Gård & Ridskola i Sjonhem under lördagen visades tre hästar. Två av dem startade i det allmänna ridhästtestet där de bedömdes både som dressyr- och hopptalanger, och båda visades löshoppade. En häst startade grenspecifikt i hoppning.

  Elisabeth Ljungstorp dömde både exteriör och gångarter, och hoppsiffrorna sattes av Mikael Nolin. En häst belönades med klass I-poäng som dressyrtalang, och två hästar hoppade hem klass I-poäng som hopptalanger.

  Inga diplom delades ut vid ridhästtestet, men en häst belönades med disciplinpoäng som räckte för kvalificering till 4-årschampionatet. Det var Certo Cito (e Diabeau van de Heffinck), uppfödd, ägd och riden av Jessica Havdell. Certo Cito belönades med åttor för typ och huvud/hals/bål, och i hoppbetygen blev det 7,5 för teknikbetyget och 8,5 för temperament och ridbarhet. Totalt 7,8 poäng och klass I.

  Blivit kvar i avelsboxen

  Jessica Havdell har tävlat Certo Citos mamma Carpiole upp till 1,25, men när studierna tog överhand fick Carpile ta en tävlingspaus och betäcktes.
  – Tanken var att hon skulle tillbaka till tävlande sedan, men hon har blivit kvar i avelsboxen, säger Jessica till Ridsport, och tillägger att hon tycker det är riktigt roligt med avel.

  Totalt sex avkommor har det blivit till Carpiole, där den äldsta har Jessicas föräldrar som uppfödare och de övriga fem är Jessicas egna – av dem är Certo Cito Jessicas första egna uppfödning-
  – Planen är att han ska vara kvar. Vi tävlar och tränar på och ser hur långt vi kan komma.
  – Det är en stor och rejält kille så man får tänka efter lite hur man tränar, men om han är klar och känns mogen till hösten så startar vi vid Breeders.

  Stor men samarbetsvillig

  Certo Cito beskriver Jessica som en häst med stor kapacitet, han är samarbetsvillig och har ett trevligt huvud. Men han är som sagt stor – vid ridhästtestet mättes han till 174 centimeter.
  – Trots sin storlek är han lättriden och balanserad, hade inte ridningen fungerat så bra hade han egentligen varit för stor för mig.
  – Han har dessutom ett trevligt huvud och vill alltid göra sitt bästa

  Att bo på Gotland och tävla på en högre nivå kan vara lite knepigt. Vill man tävla på högre höjder än 1,30 måste man över till fastlandet.
  – Men vi är vana, och det går ju färjor både till Oskarshamn och Nynäshamn, konstaterar Jessica.
  – Vi har parkuskar här på ön som tävlar internationellt, och något ekipage som tagit sig till unghäst-VM, som visst går det även om det tar lite tid.

  Phoenix B SWB val 165 cm e Corriendo Tau u Lady Stardus NT e Elmshorn, uppf NICOM AB, äg Titti & Lisen Wästlund. (8 8) = 78%
  Phoenix B belönades med dubbla åttor vid löshoppningen och fick ihop klass I-poäng som hopptalang. Foto: Liv Ollman

  Övriga klass I-hästar

  Phoenix B (e Corriendo Tau) belönades med dubbla åttor vid löshoppningen och fick ihop totalt 7,8 poäng och klass I som hopptalang.

  Francis Ocean SWB val 170 cm e Highcruiser u Florentina D e Firenze, uppf Li Åsebring, äg Anita M Larsson. (7,5 7,5 8 7,5) = 77%
  Högst bedömda dressyrtalang vid ridhästtestet på Gotland blev Francis Ocean. Foto: Liv Ollman

  Högst bedömda dressyrtalang blev Francis Ocean (e Highcruiser), uppfödd av Li Åsebring och ägd av Anita M Larsson. Francis Ocean belönades med åttor rakt igenom för exteriören, och galoppen blev högst bedömda gångartsbetyg med en åtta. Totalt blev det 7,7 poäng och klass I för Francis Ocean.

   

  Resultat SWB:s ridhästtest, Sjonhem 8 juni 2019

  Hästar med minst 77,5 procent.
  C = hästen kvalificerad till 4-årschampionat.

   

  DRESSYRTALANGER

  Francis Ocean SWB val 170 cm e Highcruiser u Florentina D e Firenze, uppf Li Åsebring, äg Anita M Larsson. (7,5 7,5 8 7,5) = 77%

  HOPPTALANGER

  Uppsutten hoppning

  Certo Cito SWB val 174 cm e Diabeau van de Heffinck u Carpiole e Cardento, uppf/äg Jessica Havdell. (7,5 8,5) = 78% C

  Löshoppning

  Phoenix B SWB val 165 cm e Corriendo Tau u Lady Stardus NT e Elmshorn, uppf NICOM AB, äg Titti & Lisen Wästlund. (8 8) = 78%

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Unghästbedömningarna – här hittar du alla referat (45)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden