Hoppning
27 juni 2023 11:57

Många vill arrangera nya Nations Cup-ligan

HuggsexaLongines League of Nations är namnet på den nya högsta ligan i hoppning som ersätter nuvarande Nations Cup. Intresset bland arrangörerna har varit stort och snart får vi veta var den globala ligan kommer att äga rum. "Vårt ansvar är att välja de bästa värdarna för världens bästa lagserie i hoppning", säger FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez.

Många vill arrangera nya Nations Cup-ligan
Nations Cup har diskuterats under lång tid. Här syns Peder Fredricson och H&M Christian K under nationshoppningen i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

Det blev huggsexa bland arrangörerna när nya Nations Cup öppnades upp för tävlingsansökan de kommande åren. Inte mindre än 18 tävlingsarrangörer från Europa, Nordamerika och Mellanöstern har ansökt om att få arrangera ett av de fem kvalen och finalen enligt det nya formatet som lanseras 2024.

– Vi är glada över det stora intresset för nya Nations Cup, säger FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez i ett pressmeddelande.

Den månadslånga ansökningsperioden avslutades 23 juni och gällde åren 2024 till och med 2027.

– Vi är exalterade över den entusiastiska responsen från många av världens bästa arrangörer, men vi är väl medvetna om utmaningen i att välja mellan alla högkvalitativa ansökningar. Vårt ansvar är att välja de bästa värdarna för världens bästa lagserie i hoppning, fortsätter Ibáñez och tillägger:
– Jag vill tacka alla som har ansökt för att de har varit så tillmötesgående kring det nya konceptet och för deras hårda arbete.

Nu väntar en rigorös utvärderingsprocess där FEI bland annat konsulterar berörda nationella ridsportförbund och går igenom de tekniska förutsättningarna för att arrangera en tävling av den här digniteten. 

Beslut om vilka tävlingsarrangörer som får nya Longines League of Nations fattas av FEI:s styrelse 18 juli.

Nya Nations Cup 

Longines League of Nations är ett nytt koncept som ersätter det gamla Nations Cup-formatet. Den nya serien har tagits fram av en särskild projektgrupp där man har utvärderat det gamla formatet och inhämtat feedback från huvudintressenterna för att lansera ett nytt koncept med start 2024.

Den nya nationshoppningsserien är global och tanken är att de tio bästa hoppnationerna kvalar på fem tävlingsplatser, där de åtta bästa lagen sedan gör upp i en final.

Det nya formatet presenterades slutligen av FEI:s hoppkommitté, där Henrik Ankarcrona är vice ordförande, och klubbades igenom av FEI:s styrelse. Longines League of Nations ersätter alltså dagens Longines FEI Jumping Nations Cup Series.

Longines League of Nations består av två rundor, där alla fyra ryttare i de tio lagen (möjligen också ett lag från värdnationen) rider med ett strykresultat. I runda två tävlar de åtta bästa lagen, som har med sig sina resultat från runda ett, i omvänd startordning. Här gäller dock tre ryttare per lag och inget strykresultat.

Samma upplägg gäller för finalen.

Dagens Nations Cup består av tio kvaltävlingar, varav en i Falsterbo, plus final i Barcelona 28 september-1 oktober. Fyra ryttare rider i bägge rundorna och summan av de tre bästa resultaten från bägge rundorna avgör ställningen. Skulle det stå lika i toppen avgörs det hela genom en omhoppning mellan en ryttare från respektive lag. Övriga lag som ligger lika placeras enligt de tre bästa ryttarnas sammanlagda tid i andra rundan.

Syftet med omgörningen är att ”höja statusen på den prestigefyllda lagserien och säkra dess framtid”.

Longines League of Nations – regler (här finns även reglerna för dagens serie)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden