Sverige
28 maj 14:55

Stort behov av renovering – problem på ridsportanläggningar

UpprustningRenoveringsbehovet hos flera av landets ridanläggningar är stort. Samtidigt ser inte alltid kommunerna ridskolorna som de idrottsanläggningar som de är, vilket gör att ridsporten kan gå miste om resurser för upprustning av anläggningarna. Det menar Svenska Ridsportförbundet.

Stort behov av renovering – problem på ridsportanläggningar
Många hästanläggningar är i behov av upprustning. Foto: iStock/Krzysztof Dac

Riksidrottsförbundet, RF, har uppmärksammat behovet av att rusta upp Sveriges idrottsanläggningar. Det handlar både om att dagens aktiva ska ha säkra och bra platser att idrotta på, men också om att se till att dagens anläggningar inte har förfallit när det är dags för nästa generation att börja idrotta. För ridsporten är detta ett stort behov, skriver Svenska Ridsportförbundet på sin hemsida.

I dag är behovet av renovering och ombyggnation av ridsportens anläggningar stort. Det handlar om allt från att säkra tryggheten för häst och människa, till att ordna omklädningsrum för alla utövare.

Stallet får inte samma stöd som inom andra idrotter

– Behovet av upprustning är stort i hela idrottsrörelsen. Men för många kommuner är det självklart att de är ansvariga för att rusta upp den lokala sim- eller ishallen, medan ridhuset och stallet sällan får samma typ av stöd. Hade det inte varit för ideella krafter som lagt sin tid och på att själva såga och spika, hade vi inte haft den tillgång till ridanläggningar vi har idag. Vi kan kavla upp ärmarna, men det är inte rimligt att våra unga aktiva ska behöva renovera när de hade kunnat lägga den tiden på att idrotta, säger Sandra Ruuda, ordförande för Svenska Ridsportförbundet, i ett pressmeddelande.

Saknas resurser

Enligt RF ser både idrottsföreningar och kommuner renoveringsbehovet av anläggningar som den största utmaningen för den långsiktiga tillgången till platser för idrott. Varannan idrottsförening upplever ett stort renoveringsbehov på platsen där de idrottar och nästan 8 av 10 kommuner säger att renoveringsbehovet av befintliga anläggningar är en utmaning för den långsiktiga planeringen av idrottsytor.

– Vill man att unga ska idrotta, då måste man se till att det finns platser att göra det på. På flera håll i landet står unga i kö för att börja rida och våra föreningar har stora ambitioner, men det saknas resurser. Ridsportförbundet delar därför RF:s uppmaning till regeringen om att de också måste ta ett ansvar för idrottsanläggningar, där staten behöver vara ett stöd för kommuner med både kunskap och pengar, säger Sandra Ruuda.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden