Avelsnyheter
22 maj 2018 16:37

Strid kring WFFS-tester: ”Inte trovärdig vetenskap, bara business”

WFFSI I kölvattnet av den nyligen uppmärksammade ärftliga sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, har det nu seglat upp en strid om vilka laboratorier som får utföra gentestet som visar om en häst är bärare av anlaget.

Strid kring WFFS-tester: ”Inte trovärdig vetenskap, bara business”
Nu kan SLU göra tester gällande WFFS. Arkivbild: Likoper/Istock

Den som identifierar en gendefekt kan också utveckla ett test för att hitta den och tar normalt patent på det testet. Sedan kan laboratorier köpa licenser för att kunna testa för defekten, utan licens får de normalt inte utföra tester. I Sverige har till exempel inget laboratorium löst licens för just test av WFFS.

Nu har de holländska förbund som testar alla sina hingstar, KWPN och NRPS, använt ett holländskt laboratorium som enligt patentägaren inte har licens, rapporterar den holländska sajten horses.nl. Med tanke på hur många sto- och hingstägare som nu kan tänkas vilja testa sina avelsdjur kan det handla om stora inkomster för de laboratorier som gör testerna.

”Inte trovärdigt”

Forskaren Nena Winand vid Cornell University är den som har identifierat gendefekten och hon går till skarpt angrepp mot de laboratorier som gör testerna utan licens.
”Detta är inte trovärdig vetenskap, bara business”, säger hon till horses.nl.

Företrädare för det holländska laboratoriet Van Haeringen Laboratory, VHL, hävdar å sin sida att de har kontrollerat patentstatusen med en advokat och att patentet enligt denne inte gäller i Nederländerna.

”Mutationen för WFFS publicerades i en vetenskaplig artikel, baserat på den informationen har vi utvecklat och validerat testet”, säger Van de Goor på företaget till horses.nl.
Vad VHL och andra laboratorier har gjort, enligt Nena Winand, är att kopiera ett publicerat DNA-testprotokoll, utan kontrollerna för att validera det.

Nena Wiland hävdar att det enda laboratoriet i Europa som har licens för att utföra gentestet är Laboklin och hon menar att laboratorier som vill fortsätta testa för WFFS ska skaffa sig en underlicens från Laboklin.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden