Hästliv
8 augusti 2017 16:42

Superdag för sjuåriga Algot – drömmer om Scandinavium

7-åriga Algot Svensson är i stallet mest hela tiden och hoppar allra helst med sin Sweetie. Dessutom är han en hejare på att visa hästar – häromsistens blev han bästa visare på kårningen för knabstrupper i konkurrens med vuxna.

Superdag för sjuåriga Algot – drömmer om Scandinavium
Algot Svensson blev bästa visare på kårningen, här med sin Sweetie.

Det är en stolt kille som syns på bilderna från knabstrupperkårningen i Falköping. Inte undra på – Algot Svensson visade lillasysters ponny till seger i klassen, gjorde bruksprovet med godkänt resultat med sin egen ponny och blev slutligen vald till kårningens bästa visare.

– Jag blev jätteförvånad och jättejätteglad, säger Algot till Ridsport och avslöjar att det egentligen är hoppningen som är allra roligast eftersom den är mest spännande.
– Jag satt på en häst första gången när jag var ett år, började rida när jag var två år och tävlade nog när jag var tre år, rapporterar killen som tror att han kommer hålla på med hästar ”nästan resten av livet”.

Tränar flitigt
Född i en uppfödarfamilj har Algot varit med i stallet från början. Han är helst där hela tiden, tränar för instruktör två-tre gånger i veckan och rider beridet bågskytte.

På kårningen visade han först syster Anna-Hildas Vores Ofelia (e Cranleigh Loki-Broomells Salvo) i skritt och trav vid hand, innan ponnyn galopperade och sedan ställdes upp igen.

– Tidigare har Algot haft någon vuxen med sig som exempelvis har kunnat korrigera uppställningen, men nu gjorde han allt själv, säger Algots mamma Linda Aspelöf.


Ofelia och Algot.

Algot hade koll
Ofelia vann sin klass och därpå var det dags för bruksprovet med Algots egen 20-åriga Swetie, Soholmgaards Sweet Sue (e Charmeur af Langesminde-Lucas af Langesminde).

Ridprovet enligt instruktioner från domare, hopprov över bana i ett annat ridhus och slutligen konditionstest på en travbana med olika gångarter under bestämda sträckor – allt redde 7-åringen ut galant och såg till att hålla sig väl framme när det var hans tur.

 – Algot var inte nervös alls, men vi andra var nog mest nervösa över hur han skulle fixa ridprovet där man inte vet innan hur man ska rida. Han gjorde allt så bra, ökade precis där han skulle och red bra i alla gångarter.

Topphumör dagen lång
Resultatet blev fina 783,33 poäng. Dessutom tog sig Algot igenom mastodontdagen med ett strålande humör.
– Det var en lång dag, från 8 på morgonen till 19 på kvällen och dessutom ett par timmars resa i varje riktning. Algot var glad och positiv hela dagen, och just det framhölls även när han fick sin rosett för bästa visare, säger Linda.

Nöjd och glad fick Algot ta emot sin röda rosett runt halsen och fler lär det bli för den målmedvetna sjuåringen.
– Min dröm är att rida vår stora avelshingst (Sartors Diamant de Couleur e Diamant de Revel-Rasmus af Hallundbaek) i Scandinavium så jag kan få hoppa lika högt som Peder Fredricson.


Det blev en fin skörd efter dagen i Falköping. Foto: Privat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden