Hoppning
1 oktober 2017 14:41
Ridsportplus

Superkombon i Sjöbo

HERMELINNär mamma Magdalenas gamla hästar köptes tillbaka som läromästare kom framgångarna direkt för Beata.
Ridsport har träffat familjen Hermelin, som berättar om det tajta samarbetet, företagstänket och de hårda kraven.

Superkombon i Sjöbo
Beata och ”Nicke” (VDL Titanic) har tillsammans både tagit SM-guld 2016 och deltagit i EM i Slovakien 2017. Foto: Johan Nordström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ett av hästsveriges mest sammansvetsade team är mamma Magdalena Hermelin och hennes dotter Beata. De har under de senaste åren skördat stora framgångar och deltagit på flera mästerskap. Men vad är egentligen deras framgångsrecept?
– Jag kräver mycket och daltar inte. Jag skulle aldrig äta en häst åt dem till exempel, säger Magdalena Hermelin.

Superkombon möter upp
Familjen huserar på vackra Åsums gård precis utanför skånska Sjöbo sedan början på 2000-talet då mamma Magdalena och pappa Erik köpte fastigheten. När Ridsport anländer till hästmeckat möter superkombon upp i sitt privata stall.

Fakta

Beata Hermelin

Bor: På Åsums gård utanför skånska Sjöbo.
Ålder: 13 år.
Familj: Pappa Erik, mamma Magdalena, systrarna Alice och Clara.
Gör: Går på Kunskapsskolan i Ystad och tävlar i hoppning på hög nivå.
Meriter: Vann SM-guld för children 2016 och red children-EM för Sverige 2017.

Verksamheten är köp, utbildning och försäljning av hästar och ponnyer, något som Magdalena har lång erfarenhet av och stor kunskap om. Att det finns ett tydligt företagstänk vet alla parter om.
– Nu har vi mellan tio och femton hästar. Vi har ganska mycket försäljning och barnen har hela tiden varit införstådda med att ibland så säljer vi en häst eller en ponny. Då betalar det tävlingarna.
– Ibland funkar det inte med vissa hästar och då finns det alltid någon som gör det bättre, säger Magdalena.
– För att det ska gå runt måste man ibland sälja någon. Ibland blir det jobbigt om det är en häst som man har haft länge och som man tycker väldigt mycket om men annars är det inte så farligt, säger Beata.


Samarbetet mellan mor och dotter är oftast bra men ibland blir de oense. Dock är de alltid överens om att hästarna är det viktigaste. Foto: Johan Nordström.

Familjeverksamhet
Förutom Beata är även 11-åriga lillasystern Clara Hermelin en lovande talang och de båda döttrarna är mammas stora fokus. Relationen mellan Magdalena och den tidigare anställda ryttaren Angelie von Essen har gynnat situationen och samarbetet mellan mor och döttrar.
– Jag var bara 25 när ”Hallon” (Angelie von Essen) började hos mig, hon var som en dotter för mig och det blev lite samma matchning som det är nu. Att man är noga med grunderna är avgörande för mig, säger Magdalena.

Ridning en självklarhet
Att det skulle bli hästar och tävling för Beata var inget snack, hon började tidigt rida ponny men att det ska ha varit någon lyx och lätt uppgift är det inte att tala om.
– Jag har inte tjatat utan jag vill att de ska få ett eget intresse. Om de inte har intresset att gå ut och trimma dagen före tävling eller kanske två dagar före tävling för att de har en het häst, blir det inte bra i slutändan, säger Magdalena.
– Det är bra att det finns krav annars hade de nog inte gått som det gjort. Även om jag gör mycket så gör jag inte allting själv, säger Beata.


Wizard Will, eller ”Pricken”, är välkänd på de svenska tävlingsbanorna efter stora framgångar med Janelle Larsson. Efter en tid i England är Pricken nu en relativt ny förmåga i stallet på Åsums gård. Foto: Johan Nordström.

Trots talang och brinnande intresse var det nog inte många som hört talas om Beata innan Magdalena bestämde sig för att köpa tillbaka sina gamla hästar VDL Titanic och Davenport. Hästarna var unga när Magdalena importerade dem och när de varit med om stora framgångar och blivit lite till åren köptes de tillbaka till Åsums gård som läromästare åt Beata. Och framgångarna kom omedelbart.
– Det är jätteroligt. Men varje gång vi åker på tävling brukar vi säga, nu kanske nedslagen kommer men vi älskar dem ändå, berättar Magdalena.

Att det skulle vara någon slump att Beata har lyckats ta SM-guld, rida EM och Falsterbo är det inte att tala om. Magdalena är organiserad och målmedveten, hon har alltid en plan och lämnar inget åt slumpen.
– Jag tror på rutiner och fasta tider. Det är väldigt mycket jobb för de få minuterna som man tävlar och då gäller det att man gör sam-ma saker hela tiden.
Vad är det som gör er så bra?
– Vi har bra hästar, säger Beata.
– Men alla är ju inte bra. Till exempel när hon red C-ponny så tyckte jag att hon behövde en bättre underskänkel och då fick hon en trög ponny. Jag gillar inte när de åker häst och jag tror inte att de gynnar en att alltid ha bra ponnyer, säger Magdalena.

Följer planen på tävlingar
Det är Magdalena som själv tränar och utvecklar de unga ryttarna. Konsekvens och hästen i främsta rum är ledorden.
– Jag tror det viktigaste är att man är trygg i sitt upplägg. Vi har alltid samma plan på tävlingar och hästen går alltid i första hand. Även om teamet har haft fina resultat, ställer höga krav och är noggranna är de inte alltid överens.
– Vi brukar inte bråka, men om det till exempel går dåligt på en träning och vi tycker olika kan det hetta till lite, säger Beata.


Beata och VDL Titanic efter segern i children-SM 2016. Foto: Lottapictures.

Denna text publicerades första gången den 21 september i Ridpsorts pappersutgåva nummer 18-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden