Sverige
27 maj 14:49

SVA: ”Smittläget är under kontroll”

SmittskyddHur är smittrisken för hästar som tävlade i Mantorp förra veckan och vad gäller om de som tävlade där anmäler sig till en ny tävling? Nu ger flera aktörer besked om vad som gäller med anledning av spridningen av EHV-1 i Mantorp.

SVA: ”Smittläget är under kontroll”
Vinstintresse äventyrar veterinärernas oberoende, vilket är grunden till Högsta domstolens beslut om att fyra franska kliniker måste stängas. Foto: IStock/bluegame

Det var tidigare i veckan som det blev offentligt att EHV-1, den dödliga neurologiska varianten, konstaterats vid travskolan i Mantorp.

En insjuknad häst avlivades i tisdags. Helgen som gick, alltså några dagar innan smittan blev känd, arrangerades hopptävlingen Mantorp Horse Show for Upcoming Stars med ett flertal av Sveriges unga landslagsryttare i startfälten.

På fredagen hade Statens Veterinärmedicinska Anstalt, Länsstyrelsen, Mantorps Hästsportarena, Svensk Travsport, Svenska Ridsportförbundet och Evidensia Hästkliniken Mantorp en genomgång av smittläget.

På sin webbplats berättar nu Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, att ”smittläget är under kontroll. Sjuka och direkt exponerade hästar från den drabbade delverksamheten är flyttade från Mantorpsanläggningen.”

Kliniken är stängd

Hästkliniken på det aktuella området har för närvarande stängt sitt intag. Övriga hästar som bor på anläggningen är under observation och är så här långt friska. De får dock inte lämna anläggningen. Isoleringen kommer att hävas när smittfaran är över.

Dessutom ska fasta zoner upprättas för de olika verksamheterna på området. Detta för att kunna hålla hästar i olika grupper åtskilda. Det kommer även att bli en zon för kliniken så att den kan hålla öppet igen.

Inga restriktioner

Hästar och ponnyer som deltagit i tävlingar på Mantorp förra veckan bedöms inte ha utsatts för smittrisk, då tävlingarna hölls separerade från den drabbade verksamheten. De tävlande får därför inga restriktioner för att tävla på andra ställen.

SVA rekommenderar daglig temperaturkontroll av hästar, alternativt vid symptom. Hästar som får feber eller nedsatt allmäntillstånd bör genast isoleras från andra hästar för att minska risken för smittspridning, och veterinär bör kontaktas för undersökning och provtagning.

Läs mer på SVA:s webbplats.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden