Sverige
23 maj 2023 18:28
Ridsportplus

Mantorp Hästsportarena stängt på grund av EHV-1 – häst avlivad

Död hästUPPDATERAD Helgen som gick arrangerades hopptävlingen Mantorp Horse Show for Upcoming Stars med ett flertal av Sveriges unga landslagsryttare i startfälten. På tisdagen meddelade arrangören att EHV-1 konstaterats på travskolan. På kvällen samma dag avlivades en häst som insjuknat. Svenska Ridsportförbundet har i sin tur gått ut med ett meddelande till berörda ryttare.

Mantorp Hästsportarena stängt på grund av EHV-1 – häst avlivad
Mantorp Hästsportarena stänger anläggningen tills vidare. Foto: Mantorp Hästsportarena

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Mantorp Hästsportarena ställer in kommande tävlingar på grund av konstaterad EHV-1 på travskolan. Det skriver Mantorp Hästsportarena i sociala medier.
  – EHV-1 är ett luftburet virus och mycket smittsamt. Vi kan inte garantera säkra förhållanden för att genomföra travtävlingar och därför isoleras nu hela Mantorp Hästsportarena tills vidare, säger Svensk Travsports veterinär Antti Rautalinko i inlägget.

  Helgen som gick arrangerades hopptävlingen Mantorp Horse Show for Upcoming Stars med banbyggaren Andrea Colombo, som även bygger sommarens EM i Milano för children, juniorer och unga ryttare. På plats var ett flertal av Sveriges unga landslagsryttare och 114 hästar stallades upp.
  – Vi har varit i kontakt med Svenska Ridsportförbundet via Andrea Barth och landslagsveterinären Tobias Wrangberg, säger Cornelia Löfgren på Mantorp Hästsportarena på tisdagen.

  Enligt Cornelia Löfgren har det inte förekommit någon som helst direktkontakt mellan hästarna på travskolan och de uppstallade hopphästarna.
  – De har stått separat, en bit ifrån varandra, säger hon.

  ”Konstaterad EHV-1 på travskolan! I söndags stängde vi ner anläggningen i väntan på provsvar på misstänkt smitta bland våra skolhästar på travskolan. Vi har nu fått bekräftat att hästarna har drabbats av EHV-1. De sjuka hästarna har sedan de visade första symptomen varit isolerade”, står det att läsa i inlägget.

  Se inlägget i sin helhet längst ner.

  Vilken typ av EHV-1 rör det sig om?
  – Det är den neurologiska formen, säger Cornelia Löfgren.

  Häst avlivad

  De första symptomen märktes alltså på söndagen och under tisdagen fick Mantorp Hästsportarena besked om att proverna visade positivt för den neurologiska formen av EHV-1. På kvällen samma dag fick det tragiska konsekvenser.
  – Vi har tyvärr fått avliva en häst, säger Linda Nordvall, vd på Mantorp Hästsportarena, till Ridsport på onsdagen.

  Linda Nordvall berättar att man inte ser några tecken på att smittan har spridit sig utanför travskolans stall, och nu läggs all kraft på vidare smittskyddsåtgärder.
  – Det viktiga är att vi begränsar detta nu. Så hoppas vi snart kunna komma igång igen, säger Linda Nordvall.

  Minimal risk att hopphästarna smittats

  Svenska Ridsportförbundet meddelade på måndagen berörda ryttare om smittan som då inte var konstaterad. Det berättar sportchefen Andrea Barth. ”Oavsett vad provsvaren visar är dock vår bedömning att risken är minimal att de tävlande hopphästarna i helgen drabbats av smitta”, står det att läsa i mejlet.

  Svenska Ridsportförbundet skriver vidare:
  Tävlingsledningen på Mantorp har väl utarbetade rutiner för att undvika kontakt mellan travskolans hästar och de tävlande hästarna:

  • travskolans hästar står i egna stall väl avskilda från tävlingsuppstallningen
  • om alla följer de avspärrningarna som finns så är travhästarnas hagar på smittsäkert avstånd från tävlingshästarna
  • travhästarna har inte vistats på någon av de ytor som hopphästarna vistats på under helgen, t ex travhästarnas träningspaddock där vissa trimmade sina hästar
  • det är olika personal som tar hand om travskolans hästar och som jobbar på tävlingarna
  • de har väl utarbetade desinficeringsrutiner av gäststallarna

  Det behövs därmed inga särskilda åtgärder eller restriktioner för er som varit på Mantorp i helgen, men fortsätt ta temperaturen på era hästar 2 gånger dagligen och höra av er till veterinär vid feber eller andra symptom på smittsam sjukdom. 

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden