Sverige
2 mars 2022 15:01

SVA varnar för rabies vid införsel av djur från Ukraina

Djuren i UkrainaMånga vill hjälpa både människor och djur som flyr från Ukraina och SVA får många frågor om vad som gäller vid införsel av djur från krigshärden. Viss flexibilitet finns men det är inga generella undantag, meddelar SVA nu i ett särskilt uttalande. Här poängteras även risken för rabies.

SVA varnar för rabies vid införsel av djur från Ukraina
Även hästar kan få rabies. Foto: Istock

Med anledning av kriget i Ukraina har SVA gått ut med information gällande införsel av djur. Viss flexibilitet gäller för hundar och katter som reser med sina ägare på flykt, men när det gäller hästar som tas in från Ukraina gäller ordinarie regelverk.

SVA inskärper vikten av det allvarligare smittläget hos djur i Ukraina, som innebär flera allvarliga sjukdomar som inte finns i Sverige. ”Bland annat förekommer rabies i Ukraina med hundratals rapporterade fall årligen, såväl på räv som på andra djurslag, inklusive katter, hundar och hästar”, skriver SVA på sin hemsida. Rabiesfall på människa förekommer också och Ukraina betraktas därför som ett högriskland gällande rabies.

SVA uppmanar alla som får kännedom om personer som är på flykt från Ukraina och på väg till Sverige eller redan befinner sig i Sverige med sitt husdjur att kontakta Jordbruksverket för mer information. Vad som gäller för införsel av hästar ligger också på Jordbruksverkets bord.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden