Sportnytt
13 september 2021 16:54

Svar på kritiken: ”Anmäl om något är fel och stå för det”

Tävling"Upplever man som ryttare att en domare eller överdomare inte gör sitt jobb ska man anmäla det och stå för det, inte dra alla över en kam i ett debattinlägg." Det säger domarutbildaren Bengt Sånesson som svar på helgens debattinlägg om domare och överdomare som inte ingriper vid brott mot TR.

Svar på kritiken: ”Anmäl om något är fel och stå för det”
Bengt Sånesson delar inte uppfattningen om återkommande regelbrott på tävlingsplatser. Foto: Roland Thunholm

I debattinlägget beskriver ryttaren Lena Engberg regelbrott och brott mot hästvälfärden på tävlingsplatser, och att det inte får några följder.

− Inlägget slår mot alla domare och överdomare som bara försöker göra sitt jobb, säger Bengt Sånesson, A-domare och överdomare i hoppning, samt domarutbildare.
− Vi som domare och överdomare kan inte veta allt som händer på tävlingsplatsen, för vi kan inte vara överallt. Men min upplevelse är att det är lugnt på tävlingarna, med ett fåtal överträdelser mot reglerna.

− Numera finns det också en tydlig skrivning i tävlingsreglementet som säger att ”om otillåten hantering av häst inträffar på tävlingsområdet under en tävling, uppmanas var och en att informera någon av de officiella funktionärerna om detta.”

Ser man något hemskt kanske man ska ha civilkurage nog att ta tag i det direkt

I debattinlägget tar Lena Engberg upp att en häst hoppade 20 språng på framhoppningen, som ett exempel på brott mot hästvälfärden.
− Reagerar man på något är det vars och ens skyldighet att kontakta överdomaren. Ser man något hemskt kanske man ska ha civilkurage nog att ta tag i det direkt, i stället för att skriva ett debattinlägg och misstänkliggöra hela domarkåren, säger Bengt Sånesson.

Lena Engberg skriver också om en unghäst med felaktiga bakbensskydd, och att överdomaren lät det passera.
− Det kan hon ju inte veta, eftersom skriftliga varningar inte är offentliga. Men det kan också ha varit så att överdomaren tog en diskussion med ryttaren och förklarade vad som gällde. Om en ryttare inte använt skydd med avsikten att få hästen att hoppa bättre, eller om det inte handlade om ett kval eller ett mästerskap, så är det bättre att förklara regelverket för ryttarna.
− De allra flesta vill sina hästar väl och vill göra rätt, och då ska vi hjälpa dem. Sedan kan det alltid finnas undantag, säger Bengt Sånesson.

Kritik som bygger på fåtal exempel

Debattinlägget innebär en kritik av ridsportens värdegrund, byggt på några få exempel, menar Bengt Sånesson.
− Jag tycker inte alls att det finns en sådan flathet i domarkåren som debattinlägget ger uttryck för. Jag vill tvärtom tacka alla domare och överdomare som försöker göra ett bra jobb, vara trevliga oavsett vad människor säger, och lösa problem. Sedan finns det domare och överdomare som gör fel, sådana är vi människor.
− Men då finns ett regelverk för det. Upplever man som ryttare att en domare eller överdomare inte gör sitt jobb ska man anmäla det och stå för det, säger Bengt Sånesson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 77 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

119:-/mån