Stramar åtBara den som är utbildad tandläkare inom humansjukvården och har en veterinärmedicinsk tilläggsutbildning ska få kalla sig hästtandläkare. Även hovslagare blir en skyddad yrkestitel. Det föreslår regeringen.
Svårare att kalla sig hästtandläkare och hovslagare
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Regeringen har nu beslutat om lagrådsremissen efter utredningen Bättre förutsättningar inom djurens hälso- och sjukvård. De lagändringar som föreslås går därmed vidare för granskning av lagrådet.
Mycket handlar om att minska förvirringen kring yrkestitlar. I dag kan vem som helst kalla sig saker som hästtandläkare eller hästfysioterapeut, men det vill regeringen ändra på. Bara den som har rätt att använda de titlarna inom humansjukvården, ska kunna göra på djursidan, efter att de har gått lämpliga tilläggsutbildningar.
Måste bli tydligare för konsumenten
”Att använda en legitimationsskyddad titel utan att i själva verket vara legitimerad ger, som utredningen konstaterar, en felaktig bild av att yrkesutövaren till exempel står under tillsyn eller har en viss utbildning. Att så inte är fallet kan vara mycket svårt att genomskåda för konsumenter” skriver regeringen i lagrådsremissen. Den som använder en yrkestitel utan att ha rätt till det, kan bli dömd till böter, enligt förslaget.
Även hovslagare föreslås bli en skyddad titel, så att bara den som är godkänd hovslagare ska få kalla sig hovslagare.
Djurvårdare får högre status
Regeringen vill också lyfta djurvårdarna, och föreslår att djurvårdare ska kunna ansöka om godkännande av Jordbruksverket. Godkända djurvårdare ska tillhöra djurhälsopersonalen.
I dag har många djurvårdare fått tillfälliga dispenser för att kunna utföra fler uppgifter, som att lägga bedövning. Regeringen föreslår nu att djurvårdare ska kunna ansöka om godkännande så att de varaktigt kan utföra vissa uppgifter självständigt och som en del av djurhälsopersonalen lyda under tillsynsreglerna.
Lättnad för veterinärer från andra länder
Veterinärer med examen från andra länder ska lättare kunna få sin utbildning validerad, och dessutom tillåts journalskrivning på andra språk än svenska, enligt förslagen som nu skickats till lagrådet.
Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 september 2025, med undantag för processen med att ge behörighet till djurvårdare. Den lagen föreslås gälla från 1 september 2030.
Den mest konfliktfyllda frågan i den statliga utredningen om djurens hälso- och sjukvård handlade om veterinär beredskap under jourtid. Den frågan har lyfts in i en separat utredning som Ridsport rapporterar om inom kort.
Här kan du läsa lagrådsremissen.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på