Sverige
1 maj 2020 06:25

Svårt att samsas på stranden

PopulärtVåren lockar många ryttare till den lokala djurstranden utanför Stråvalla mellan Kungsbacka och Varberg. Fram till 1 maj får man även rida på den närliggande badstranden, men nu har den lokala fritidsföreningen tröttnat på alla ekipage och vill att kommunen förbjuder ridning på badstranden.

Svårt att samsas på stranden
Fritidsföreningen vill förbjuda ridning på stranden. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Vid Stråvalla strand i Varbergs kommun finns en populär djurstrand, där hästar och hundar är välkomna året runt. Men det finns även en vanlig sandstrand, avsedd för människor, i närheten och som får användas av djur fram till den 1 maj.

Tidigare har besöken på stranden fungerat utan problem, men i samband med coronakrisen har trycket ökat på många friluftsområden – många passar på att vistas utomhus.
– Det här året och förra har det varit betydligt fler besökare än tidigare. Och det har ökat ytterligare under våren. De kommer från när och fjärran och rider, många uppifrån Göteborgstrakten, berättar Sven Norman, ordförande i den lokala fritidsföreningen, för Hallands Nyheter.

Fullt med transporter

Under helgen kom ett stort antal ekipage till stranden, och parkerade på fritidsföreningens parkering vid badstranden – enligt Norman befann sig 18 hästar på stranden samtidigt, något som gjorde att det blev en hel del hästgödsel. Ekipagen ska ha kommit i 13 transporter, som de ställt på parkeringen.

Händelsen fick många i området att reagera, och fritidsföreningen har nu hört av sig till kommunen.
– Vi skulle vilja se ett förbud mot ridning på badstranden året runt, säger Norman till tidningen.

Frillesås rid- och körklubb ligger i närheten och klubbens medlemmar använder gärna stranden.
– Vi är otroligt tacksamma för ”djurstranden” som ligger norr om badstranden. Vi som bor häromkring vet att man använder den för ridning. Men det är inte lika lätt om du kommer utifrån och ser badstranden direkt vid parkeringen, säger Eva Börjesson, klubbens ordförande, i intervjun, och tillägger att hon hoppas att situationen ska lösa sig.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden