Världen
27 februari 13:09

Svårt nå fram med hjälp till Ukrainas hästar

SolidaritetEn nybildad Facebookgrupp knyter samman hästägare i Ukraina med människor i andra länder som kan erbjuda stallplats och transporthjälp.
− Allt engagemang är bra, men i nuläget vet vi att det är väldigt svårt att ta sig ut ur Ukraina, säger Isak Hellerup, pressekreterare i Svenska Röda Korset.

Svårt nå fram med hjälp till Ukrainas hästar
Personal från Röda Korset vid en av Ukrainas gränsövergångar. Foto: Röda Korset

En ukrainsk kvinna som är engagerad inom distansritt står bakom en av de Facebookgrupper där hästvänner kan visa sitt stöd och bidra med hjälp till drabbade i Ukraina.

I gruppen erbjuds stallplatser och boende till dem som kan ta sig över gränsen, och även möjligheter till boende för de ukrainare med hästar som inte kan återvända hem. Det efterfrågas också hjälp med att få in foder till Ukraina.

− Det vi vet är att det är väldigt svårt att ta sig över landsgränserna från Ukraina. Det tar lång tid och köerna är långa, säger Isak Hellerup, pressekreterare i Svenska Röda Korset, som de senaste dagarna har upplevt en stor generositet från svenska folket.

Skickar i första hand pengar

− Vi har samlat in 45 miljoner kronor. Många vill bidra med saker, men eftersom det är lika svårt att få in något i Ukraina som att komma därifrån, så skickar vi i första hand pengar. Vi har personal och volontärer i hela Ukraina, så vår hjälp når fram, om än inte i den mån vi önskar.

Att hästfolk vill engagera sig och erbjuder foder och stallplatser ser han som något positivt.
− Allt engagemang är bra, men vi är många organisationer som redan verkar där. Det finns fördelar att engagera sig och skicka pengar till organisationer som är kända, säger Isak Hellerup.

Varnar för falska insamlingar

Den svenska organisationen Djurens Rätt är mer rakt på sak när det gäller hastigt uppblossande insamlingar.
” Många undrar om de kan skänka pengar för att hjälpa djuren i Ukraina. Tyvärr är redan nu falska insamlingar i omlopp. Det är väldigt tråkigt, men så ser verkligheten ut. Djurens Rätt kommer gå ut med information om hur du kan bidra ekonomiskt för att lindra djurens lidande i Ukraina och stödja de organisationer som finns på plats, så fort vi har trovärdig information om hur stödet kommer användas” skriver generalsekreterare Benny Andersson på organisationens hemsida.

Han rekommenderar alla att försäkra sig om att insamlingarna sker via organisationer som ingår i Tryggt givande från Giva Sverige, samt kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Fick upp ögonen för hästmänniskornas solidaritet

Ylva Carlsson som för ett år sedan startade EHV-hjälpen är starkt berörd av situationen i Ukraina, men har inte startat någon insamling.
− Detta är en så stor sak, som är svårt för enskilda att driva, säger hon.

Ylva fick verkligen känna på hästmänniskors solidaritet med dem som drabbats av EHV-utbrottet. Pengarna, 172 000 kronor, delades mellan de svenskar som hade drabbats av sjuka eller döda hästar.

Det är väldigt viktigt att kolla upp personerna bakom en insamling

Men hon blev också varse att de fanns de som försökte sko sig på de insamlade medlen.
− Någon kunde sälja hö till hästarna i Valencia, om jag bara skickade 50 000 kronor, och någon annan hade en maskin för rengöring, som skulle kosta 30 000 kronor.

− Det är väldigt viktigt att kolla upp personerna bakom en insamling innan du skickar pengar. Samtidigt får du inte vara för försiktig, för då slutar det med att ingen gör något, säger Ylva Carlsson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden