Världen
27 februari 06:15

Hästmänniskor går samman för Ukraina

UkrainaVia Facebookgrupper sprids nu hjälp till hästägare som vill få ut sina hästar ur Ukraina. Samtidigt tar Svenska Ridsportförbundet tydlig ställning mot Ryssland i ett uttalande.

Hästmänniskor går samman för Ukraina
Ukrainas flagga. Foto: iStock

Människor som vill få ut hästar från Ukraina knyts samman med transportörer och dem som kan erbjuda stallplats på andra sidan gränsen, via bland annat Facebookgrupper.

Enligt uppgift på sociala medier finns det en gränsövergång mellan Polen och Ukraina där hästtransporter kan komma igenom, och där det finns veterinär på plats dygnet runt för kontroll.

Internationella Olympiska Kommittén gjorde på fredagen ett uttalande om att alla internationella tävlingar i Ryssland och Belarus bör ställas in, och efter det har Svenska Ridsportförbundet meddelat att förbundet inte kommer att anmäla några ryttare till tävlingar i Ryssland.
– Det som händer i Ukraina just nu är fruktansvärt. För oss är det självklart att inte ha något idrottsligt utbyte med Ryssland och att inte anmäla ryttare till tävlingar i Ryssland, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet, i ett uttalande.
Enligt Hippson är de två välkända hingstarna Comme il Faut och Cornet Obolensky fast på stuteriet Zhaschkow, 15 mil från den ukrainska huvudstaden Kiev, där det finns ett hundratal hästar.
Försök gjordes i förra veckan att få ut hingstarna, men det misslyckades.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden