Avelsnyheter
30 juni 2020 18:06
Ridsportplus

Svensk exmoor segrade på brittisk virtuell utställning

CoronatiderNär de flesta rasföreningar i Sverige ställt in sommarens riksutställningar får de som vill visa upp sina hästar hitta andra vägar. En väg är då den digitala. Både internationellt och inom Sverige har det arrangerats internetbaserade utställningar. För svensk del blev det nyligen en riktig skrällseger i Exmoor Pony Societys ”Virtual Spring Breed Show”.

Svensk exmoor segrade på brittisk virtuell utställning
Svenska Vildrosens Tango tog titlarna Senior Champion, In Hand Champion och Supreme Champion på Engelska exmoorponnysällskapets digitala vårpremiering. Foto: Petra Berglind

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Digitala utställningar behöver inte ta hänsyn till reserestriktioner eller avstånd. Det har öppnat en möjlighet att tävla – om än lite inofficiellt – över gränserna.

Ett svenskfött och svenskägt exmoorsto blev nyligen Champion på den engelska moderföreningen Exmoor Pony Societys ”Virtual Spring Breed Show”.

Vildrosens Tango som hon heter är född 2010 e Apple’s Original u Apple Jezzie och ägs av Petra Berglind. För att delta i utställningen krävdes att man laddade upp en video och två stillbilder på YouTube i enlighet med propositionernas instruktionsfilm.

Det var många som tog chansen. Exmoor är den antalsmässigt allra minsta av de brittiska ponnyraserna, och arrangören var alldeles överväldigad när det blev 217 anmälda. De flesta naturligtvis från Storbritannien, men det var alltså svenska Vildrosens Tango som valdes till totalsegrare av de brittiska rasdomarna.

Enormt intresse

Svenska Welshponny & Cobföreningen genomförde en liknande digital utställning i mitten av maj. Även här strömmade anmälningarna in – nära 550 stycken!

”Så roligt med en utställning som även vi i norra delarna av Sverige kan delta i utan att åka långt” skrev till exempel en hästägare på Facebook.

99289283_10158421837077164_1862965089959673856_n
Ängvaktarns Gold Card deltog i den digitala utställningen arrangerad av Svenska Welshponny & Cobföreningen. Foto: Privat

Inofficiell utställning

Nu var ju inte detta en ”riktig” officiell utställning, men ändå plåster på såren för medlemmarna i en förening som tvingas skjuta på sin jubileumsutställning (SWF fyller 50 år i år) till nästa år på grund av corona. Utställningen dömdes de svenska welshdomarna Gunn Johansson, Ylva Lindh och Ingela Johansson som fick ett styvt jobb att granska alla uppställningsbilder av welshar, cobbar och welsh partbreds.

100087799_10158421837277164_1316587096051286016_n
Schierensees Have Good Time var också med i den digitala utställningen. Foto: Privat
101018470_10158421837082164_8422521199208169472_n
Liksom stoet Fjordglimt Mary Ellie. Foto: Privat

Men det går naturligtvis att arrangera exteriörbedömningar ”på riktigt” även sommaren 2020. Det enda som krävs är att man som arrangör tänker till och ser till att upplägget är i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Alltså på liknande sätt som SWB genomfört sina unghästtester under våren.

Svenska Hästavelsförbundet genomför sina sommarpremieringar med en gräns på högst 45 hästar per visningsplats, max 2 personer per anmäld häst och visning i block om högst 15 hästar åt gången. Ston som ska stambokföras och ston som kan tilldelas avelsdiplom har förtur, och kringklasser som tävlingar i att visa häst vid hand har prioriterats bort.

Svenska Dartmoorsällskapet har ett liknande koncept på sin utställning i Norrtälje den 5 juli. Alla ponnyer får fasta starttider, och det blir ingen gemensam Best in Show-ring på slutet. Istället kommer dagens högst bedömda ponny utses till Champion utifrån resultatet vid dagens slut.

Resultat The Exmoor Pony Society Virtual Spring Breed Show
Resultat Svenska Welshponny & Cobföreningens virtuella utställning
Propositioner och anmälan till Svenska Hästavelsförbundets sommarpremieringar
Propositioner till Svenska Dartmoorsällskapets utställning 5 juli

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden