Sverige
5 december 2023 08:50

Svensk ungdomsledarkurs går på export

TrygghetsfrågorSverige är förebilden när andra länder i Europa tar efter och utbildar unga ledare inom ridsporten. Hur man stärker unga i trygghetsfrågor är en viktig del.

Svensk ungdomsledarkurs går på export
"Unga är otroligt viktiga för svensk ridsport", skriver Svenska Ridsportförbundet på sin hemsida. Mer än hälften av alla medlemmar i landets ridklubbar är under 26 år. Foto: iStock

Svenska Ridsportförbundets ungdomsledarkurs har funnits i flera decennier och lockar omkring 500 deltagare varje år. Konceptet har även väckt uppmärksamhet utomlands och går nu på export.

Förra hösten lanserades initiativet ”Equestrian Young Leaders Europe” av det europeiska ridsportförbundet EEF, baserat på svenska och holländska ungdomsledarkurser, där den holländska ungdomsledarkursen i sin tur är inspirerad av den svenska. Trygghetsfrågor är en viktig del och här har Svenska Ridsportförbundet aktivt bidragit med att utforma programmet. Det berättar förbundet på sin hemsida.

– Det är fantastiskt roligt att det finns ett sådant intresse för våra ungdomsledarkurser och det har varit så roligt att få dela med oss av alla våra erfarenheter samtidigt som vi fördjupat samarbetet med andra länder kring ungdomsfrågor, säger Catrine Hermansen, som arbetar med trygghetsfrågor på Svenska Ridsportförbundet och har varit delaktig i projektet.

Stärker unga i trygghetsfrågor

Ungern, Norge och Bulgarien är först ut och Ungern har redan haft sina första aktiviteter med sju ridklubbar i november. Omkring 120 deltagare har fått lära sig om ämnen som bland annat säkerhet och hållbarhet.

Både Sverige och Nederländerna är med och stöttar genom webbinarium och andra kunskapsdelande aktiviteter. Svenska Ridsportförbundet delar bland annat med sig av erfarenheter från Trygga ledare, som hur man exempelvis förebygger kränkningar och trakasserier och stärker unga i trygghetsfrågor utan att lägga över ansvaret på de unga.

Trygga ledare är ett samarbete med Stiftelsen Friends, som lade grunden för ridsportens systematiska trygghetsarbete och utbildning av ridsportens ledare i trygghetsfrågor. Peder Fredricson och Stephanie Holmén är två av flera Trygga ledare-ambassadörer.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden