Avelsnyheter
20 oktober 2018 15:26
Ridsportplus

Svenskägd trakehnerhingst godkänd i Tyskland

PremieringPappan är fullblodsarab, mamman är trakehner - nu är deras avkomma godkänd avelshingst i trakehnerförbundet. "Jag kan knappt tro det är sant," säger ägaren och uppfödaren Monica Lindstedt.

Svenskägd trakehnerhingst godkänd i Tyskland
Ristretto godkändes på lördagen och på söndagen ska han säljas på auktion. Foto: Janne Bugtrup

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Monica Lindstedt driver avelsverksamhet på Stjärnbro gård utanför Nyköping sedan länge. Nu har hon fött upp en godkänd hingst i 2-årige Ristretto.
– Det är lite kul för han har en väldigt speciell stam, säger Monica Lindstedt på telefon från tyska Neumünster, några timmar efter att hennes hingst har blivit godkänd.

Han har en alldeles speciell utstrålning. Monica Lindstedt om sin hingst.

Ristretto är efter fullblodsaraben Zonyx ox, som är godkänd i DWB och har tävlat upp till och med internationell Intermediaire. Ristrettos mamma är ett trakehnersto som går hemma hos Monica Lindstedt med ett stoföl som är helsyster till den nygodkände hingsten.

Ristretto lämnade Stjärnbro gård ganska omgående efter avvänjningen och har växt upp i en flock med unghingstar.

Tränats i Tyskland
Han har varit i träning i Tyskland sedan i juni, blev selekterad till lördagens premiering i augusti och det höll alltså hela vägen till ett godkännande.
– Om det var väntat? Vad vet man…
– Det är ett mål jag har haft och nu kan jag knappt tro att det är sant att jag har tagit en egenuppfödd häst så här långt, säger Monica Lindstedt.

Hon har några uppfödningar som tävlar på lite högre nivå och har haft en som har gått unghäst-VM tidigare. Nu finns det ungefär 20 hästar hemma på gården.

Framgången är redan firad genom att hon har skålat i bubbel tillsammans med Ristrettos utbildare och visare i Neumünster. Och i morgon, söndag, blir det också en spännande dag. Då ska Ristretto säljas på auktionen som hålls i samband med premieringen.

Speciell utstrålning
Monica Lindstedt beskriver sin hingst som en cool kille:
– Och så hoppar han bra och har tre bra gångarter. Och han har en alldeles speciell utstrålning, säger hon.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden