Dressyr
11 augusti 07:59
Ridsportplus

Svenskan som ska ta Brasilien till OS

Herning 2022 För 35 år sedan flög hon med ett lass europeiska hopphästar till Brasilien. Där träffade hon kärleken och blev kvar. Nu är Pia Aragão från Gävle Brasiliens förbundskapten i dressyr med ett tydligt uppdrag – att ta sitt lag till Paris 2024. "Största utmaningen är att vi inte har några bra dressyrhästar i Brasilien," säger hon.

Svenskan som ska ta Brasilien till OS
Pia Aragão på framridningsområdet i Herning. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I dag, torsdag, börjar Pia Aragão sin resa från VM i danska Herning till landet hon föddes i – Sverige.

Vi tog oss långt den här gången och är väldigt glada för det. Pia Aragão.

– Jag har inte varit där sedan EM 2017 så det är dags för ett besök innan jag åker tillbaka till Brasilien, säger hon.

Under tiden i Herning har hon haft fullt upp i rollen som Brasiliens förbundskapten i dressyr. Landet har ett lag kvalat och skulle komma till start med tre ryttare, men en häst blev sjuk på vägen och står på klinik i Tyskland.

Laget sprack

Laget sprack, men det stora glädjeämnet för henne är Brasiliens João Victor Marcari Oliva som slutade 26:a i Grand Prix Special på 72,112 procent med 13-årige lusitanohingsten Escorial Horsecamplin.
– Vi tog oss långt den här gången och är väldigt glada för det, säger Pia Aragão.

Hon kommer från Gävle och hette Hamrén innan hon gifte sig i Brasilien. Resan dit började när hon arbetade med hästar i Belgien och blev erbjuden att flyga med ett gäng europeiska hästar till Brasilien. Väl där träffade hon den man som hon nu har varit gift med i 35 år. Först bodde paret i Rio de Janeiro, men nu har de en hästgård i San Paulo. Där finns över 20 hästar, varav 15 är i tävlingskondition.

 

Innan tiden i Belgien hade hon arbetat fyra år med hästar i Tyskland.
– Där fick jag lära mig att rida. Och i Brasilien började jag rida ett sto som var besvärligt men hade fantastiska gångarter. Jag fick frågan om jag inte ville tävla henne i dressyr, så jag gjorde det i min hoppsadel. Och vann, säger Pia Aragão.

Vann ännu mer

Sedan fortsatte hon att tävla dressyr. Och vinna ännu mer. Nu har hon varit brasiliansk mästare tio gånger och vunnit unghästchampionat minst 15 gånger.
– Men nu tävlar jag inte så mycket längre, säger 63-åringen som har tillfört mycket erfarenhet och kunskap när det gäller dressyr till det stora landet.

Bas i Europa

João Victor Marcari Oliva och några andra brasilianska dressyrryttare är baserade i Europa och sköter sin träning där. Pia Aragão har dock mycket träningar för andra ekipage i Brasilien och arbetar heltid med hästar och dressyr.
– Brasiliens största utmaning är att det fattas bra dressyrhästar, säger Pia Aragão.

Hon håller mycket träningar och nu har hon alltså precis slutat sitt första stora mästerskap som förbundskapten. Kontraktet tecknades för inte så länge sedan och sträcker sig över OS i Paris 2024.
– Så nu ska vi försöka att kvala dit, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden