Dressyr
8 augusti 2022 13:43

Live: Rafflande uppgörelse i GPS

Herning 2022På onsdagen avgjordes striden om de första individuella medaljerna i dressrens VM. Brittiskt i topp, danskt på andraplats och bronset bärgades av Nederländerna. Här hittar du liverapporteringen från klassen.

Live: Rafflande uppgörelse i GPS
Therese Nilshagen och Dante Weltino under en av alla fina ökningar. Foto: Roland Thunholm

Andra VM-veckan i Herning startar med att de 30 bästa dressyrryttarna efter helgens Grand Prix, gör upp i Grand Prix Special. De 15 bästa från GPS – max tre ryttare från varje nation dock– går sedan vidare till onsdagens kürfinal där det återigen delas ut medaljer.

Tre svenskar äntrar banan under eftermiddagen och först ut är Therese Nilshagen som startar 15.40, följd av Juliette Ramel 17.10 och slutligen Patrik Kittel 17.30.

Entusiastisk publik

En entusiastisk dressyrpublik möter ekipagen även i dag. Utan större misstag går José Antonio Garcia Mena från Spanien in som förstaryttare med Divina Royal. Ekipaget rider hem 73,875 procent.

Brasilianaren João Victor Marcari Oliva rider hem 73,313 procent med sin kompakta lusitano Escorial Horsecampline.

Mer spanskt följer, med Jose Daniel Martin Dockx på PRE:n Malagueno.  Till tonerna av Viva Espana visar han en trevlig runda, och publiken klappar i takt på slutet. Efter ett misstag i byten i vartannat blir resultatet 72,720.

Laurissa Pauluis från Belgien och eleganta First-Step Valentin börjar programmet starkt och hästen går i fin form. Misstag i bytena blir kostsamma och procenten sjunker. Hon slår personbästa med 71.353 och ser mycket glad ut efter ritten.

Portugisen João Pedro Moreira rider Zonik Hit, som blir skrämd precis innan bytena i vartannat men ekipaget klarar ändå av bytena utan problem. Dock gick inte bytena i varje lika bra, då hästen gör ett jämfotasprång. Annars ger ekipaget ett harmoniskt intryck. 70,942 innebär ett personbästa.

0r6a0222
Portugisen João Pedro Moreira med Zonik Hit. Bild från lagtävlingen. Foto: Roland Thunholm

Spanjoren Alejandro Sánchez del Barco och PRE:n Quincallo de Indalo visar fin piaff och passage men det blir springigt i den ökade traven. Den sidenskimrande skimmeln är något av en publikfavorit och det märks på applåderna. Resultatet blir 74,073, det hittills bästa resultatet för dagen.

En skimmel av helt annan karaktär följer därpå, nämligen Hexagon´s Ich Weiss. I sadeln sitter Thamar Zweistra från Nederländerna. Formen varierar en hel del, men ekipaget må vara förlåtet – hästen är bara nio år. 73,359 procent räcker till en tredjeplats så här långt.

Lyndal Oatley rings ut

Det är nog många där hemma som ivrigt väntar på att en svensk ska göra entré på banan. I den andra startgruppen kommer Therese Nilshagen att starta, men redan nu kommer en ryttare med svenskanknytning. Närmare bestämt australiensiska Lyndal Oatley, gift med Patrik Kittel, som rider Eros.

Hästen ser då och då ut att vara svår att få kontakt med, och gnäggar inne på banan. Galoppen går bättre, med fina piruetter. Sedan rings ekipaget ut och blir uteslutet.

– Han kändes lite på och av i dag. Jag kunde inte riktigt känna vad som var problemet. Vi har kollat Eros på uppvärmningsbanan och han mår helt bra men verkar väldigt trött. Antagligen har det varit mycket spänning, han är fortfarande ung och ganska oerfaren. Jag är bara glad att han är frisk, det var min största farhåga att han inte skulle vara det, säger Lyndal Oatley till FEI.

Finsk felridning

Finska Emma Kanerva och Greek Air gör ett jämnt och fint program tills ryttaren rider fel väg. Procenten dalar märkbart, och slutar på 72,149. Det hejdar dock inte publikens applåder eller ryttarens leende och vinkningar.

– I går var han bra och i dag var han ännu bättre. Det var hans bästa tävling någonsin. Han var med mig hela tiden och sedan hände något – jag red fel väg. Jag är lite arg på mig själv för det, säger Emma Kanerva till FEI.

Nicolas Wagner Ehlinger från Luxemburg rider den långbenta fuxen Quater Back Junior FRH. En galoppfattning och en ökad trav går fel, men i övrigt är det trevligt att se både häst och ryttare. Procenten blir 72,705.

Simone Pearce från Australien är inne på banan med Fiderdance. Till tonerna av musiken från den tecknade hästfilmen Spirit gör ekipaget en ritt som skulle mått bra av lite mer – just det, spirit. Ekipaget får 72,584 procent.

0r6a0070
Therese Nilshagen och Dante Weltino i en ökning längs långsidan.
0r6a0083
Piaffen blev bättre och bättre. Foto: Roland Thunholm
0r6a0203
Therese Nilshagen och Dante Weltino. Foto: Roland Thunholm

Therese Nilshagen upp i ledning

Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD är ett fantastiskt ekipage när det gäller ökningar. Ibland är passagen lite ojämn, men piaffen bättrar på sig under programmet. I bytena i vartannat språng byter Dante Weltino i varje en gång, medan det går bättre i bytena i varje. Programmet avslutas med en fin ökning och bra övergångar mellan piaff och passage.

Ekipaget får 74,848 procenty och går upp i ledningen.

– Jag hade en bättre känsla i dag, han var mer framme för mina hjälper. Övergången till galopp var inte den bästa förstås, och misstaget i bytena i vartannat var en överraskning. Fortfarande hade jag en bättre känsla, även om det inte avspeglas i resultatet, säger Therese Nilshagen till FEI.

0r6a0176
Svenskt hejande. Foto: Roland Thunholm

Emmelie Scholtens rider Indian Rock i nederlands-orange frack. Det börjar bra, men i bytena, både ettor och tvåor, blir problematiska. 74,164 blir resultatet.

Amerikanska Adrienne Lyle och Salvino börjar fint men hästen går bakom lod i piruetten. Det får dock inte ner siffrorna så att det räcker till för Therese Nilshagens förstaplats, utan svenskan rasar ner på andraplats. Procenten för det amerikanska ekipaget blir 75,699 procent.

Från Österrike kommer nästa ryttare, i form av Florian Bacher. Han rider Fidertraum OLD som börjar fint men får en miss i en av piafferna. Resultatet blir 73,571, vilket i nuläget räcker till en sjätteplats.

För Ingrid Klimke blir det en runda som räcker till till 73,526 procent.

0r6a0066
Juliette Ramel och Buriel K.H. Foto: Roland Thunholm

Juliette Ramel in som tvåa

Andra svensk ut i Specialen är Juliette Ramel och Buriel K.H. En jämn och fin inledning betalar sig och det strålar en ny sorts självförtroende kring ekipaget. En liten miss kommer dock i en övergång piaff-passage där det för några steg blir trav. Nästa miss kommer i ettorna. Det är också där, i bytena i varje, som det ser mindre harmoniskt ut, hjälperna blir yviga, även nästa gång de kommer upp i programmet.

Juliette Ramels procent blir 75,456, och hon lägger sig på en andraplats.

Gareth Hughes, britten som tävlat trots positivt coronatest, är näst på tur. En taktmässig ritt ger honom och Classic Briolinca ledningen med 77,280 procent.

Patrik Kittel vidare till küren

Patrik Kittel och Touchdown börjar med en sämre halt, men knappar snart in på britten. Mjuka, fina slutor och härliga ökningar bidrar. En ökad skritt som heter duga, med övertramp och energi, fortsätter. Men så kommer misstaget i form av fel galopp.

Byten i både vartannat och varje funkar fint, och Touchdown får en kort klapp efter serierna.

Procenten blir 75,486 procent, vilket ger en tredjeplats. Det gör arr ekipaget går vidare till küren.

Steffen Peters och Suppenkasper, ett amerikanskt ekipage, får 73,708 procent, vilket just nu innebär en nionde plats.

52267929829_dea7a1b216_k
Benjamin Werndl och Famoso under lagtävlingen. Foto: FEI/Leanjo de Koster

Dags så för Benjamin Werndl och Famoso OLD. Ekipaget gör ett fint program med bra flyt, och man kan anta att systern Jessica von Bredow-Werndl är stolt över sin bror. Tysken går upp i ledning med 78,237 procent; ett nytt personbästa.

Danskt på banan

Daniel Bachmann Andersen och Marshall Bell från det danska guldlaget går in härnäst. Först är programmet jämnt och fint, men sedan blir det problem i övergången från passage till galopp, ett moment som vållat fler ryttare problem.

Den danska publiken blir helt till sig när Daniel Bachmann Andersen ridit klart, och resultatet blir 76,520, just nu en tredjeplats. De tre svenskarna ligger just nu femma, sexa och sjua.

Efter pausen är det danskt igen, i form av världsfyran Carina Cassøe Krüth. Hon och Heiline´s Danciera gör en stark öppning. Det är harmoni av högsta klass ända till ett misstag i piaffen. Sedan följer misstag i byten i vartannat, medan byten i varje går fint.

Den danska ryttaren får 75,426, något som ger en sjundeplats i detta nu.

0r6a0038
Dansk ritt som just nu räcker till en sjundeplats. Foto: Roland Thunholm

Näst ut är Nanna Merald Rasmussen och Blue Hors Zack. Det blir ingen fullträff för ekipaget, bland annat tappar hästen galoppen i piruetten. Som en extra ångesthöjare rider ryttaren fel väg. Hemmapubliken stöttar dock Nanna Merald Rasmussen, som ser ut att ha nära till tårarna, med stora, stående ovationer. Procenten blir 73,0 och ekipaget missar küren med sin 17:e-plats.

0r6a0147
Nanna Merald Rasmussen efter ritten som verkligen inte gick hennes väg.

Misstag för Charlotte Dujardin

Blott nioåriga Imhotep äntrar banan med Charlotte Dujardin i sadeln. En uppvisning där Dujardin rider mot ledning på banan som just nu halvt ligger i kvällssol, halvt i skugga. Dock tappar Imhotep galoppen vilket drar ner procenten en del. Även ett jämfotafel i piruetten kommer. Resultatet? Det går inte att ta sig förbi Benjamin Werndl. När Dujardin får sin poäng, 77,523, ligger hon tvåa.

 

0r6a0160
Charlotte Dujardin och Imhotep. Foto: Roland Thunholm

Så är det dags för Nederländerna i form av Dinja van Liere och Hermes. Efter en skakig inledning blir det på det stora hela en trevlig ritt, även om det blir lite trampigt från passage till galopp. Procenten blir 79,407, och det nederländska ekipaget tar över ledarpositionen.

0r6a0231
Dinja van Liere ger en riktig uppvisning. Foto: Roland Thunholm

Så dags för den riktiga rysaren – hur ska det gå för hemmaryttaren Cathrine Laudrup-Dufour? Hon och Vamos Amigos ger en sagolik show, som speglas av siffrorna. Ett misstag i byten i vartannat kostar, men det får inte procenten att gå under 80 procent.

Ryttaren fyrar av ett brett leende efter piruetterna. Publiken väntar med sitt jubel till efter hälsningen, men därefter blir det desto mer applåder.

Procenten stannar på 81,322, personligt rekord.

0r6a0412
Sinne för humor? Vamos Amigos och Cathrine Laudrup-Dufour. Foto: Roland Thunholm

Men hur fantastiskt det danska ekipaget är ser det i början ut att gå ännu bättre för brittiska Charlotte Fry och Glamourdale. Efter ett tag ligger de dock under, och övergången passage-galopp går fel. Två superfina bytesserier gör att Fry går om. Procenten blir 82,508.

0r6a0471
Charlotte Fry efter den enastående ritten med Glamourdale. Foto: Roland Thunholm

Sist ut är Isabell Werth och DSP Quantas för Tyskland. Men de kan inte rå på Charlotte Fry, och det tyska ekipaget får en fjärdeplats.

Arrangörens hemsida
Start- och resultatlistor
SVT sänder direkt
FEI-tv

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden