Nyheter
21 december 2020 06:20

Sverige blir EU-centrum för hästvälfärd

DjurskyddSverige och SLU blir koordinator för ett europeiskt center för hästvälfärd, som EU-kommissionen tagit initiativ till. Ett syfte med centret är att få fler att följa EU:s djurskyddslagstiftning.

Sverige blir EU-centrum för hästvälfärd
Nivån på hästvälfärd skiljer sig mycket, trots en gemensam EU-lagstiftning kring djurskydd. (Arkivbild) Foto: iStock

Det europeiska referenscentret för djurvälfärd ska jobba med såväl hästar som andra hästdjur, samt idisslare. I ett pressmeddelande kallar Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, centret för ett konsortium av forskningsinstitutioner.

Vid SLU är det Nationellt centrum för djurvälfärd (SCAW) som koordinerar konsortiets arbete. Utöver Sverige ingår även Italien, Frankrike, Österrike, Irland och Grekland i konsortiet.

Syftet är bland annat att förbättra tillämpningen av EU:s djurskyddslagstiftning och stödja medlemsstaterna i deras officiella kontroller inom djurskyddsområdet.

”Tillsammans besitter konsortiet stor erfarenhet av forskning inom djurskydd och djurvälfärd inom de olika djurslagen och ämnesområden som centret ska driva. Referenscentret kommer att bidra starkt till ökad kunskap om djurvälfärd och djurskydd samt sprida god praxis inom djurskyddsområdet”, skriver SLU.

– Sverige arbetar på flera olika sätt för att stärka djurskyddet inom EU och det är glädjande att vi nu även på detta sätt kan bidra tillsammans med andra europeiska länder, och använda oss av den stora djurskyddskompetens som vi har i Sverige, säger Håkan Henrikson, Sveriges chefsveterinär (CVO) på Jordbruksverket.

– Ett referenscenter för djurvälfärd för idisslare och hästdjur passar väl in i SLU:s övriga verksamhet och det är glädjande att den gedigna kompetens SLU har på området kan tillvaratas. Vi är glada över att EU-kommissionen ger oss detta förtroende, säger Viveka Hillegaart, föreståndare på SCAW/SLU och Harry Blokhuis, professor i etologi, SLU.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden