Nyheter
13 november 2020 10:54

Torka och graviditet de åtalades förklaring till vanvård av hästar

DjurskyddTidigare i veckan hölls rättegången mot det par som har åtalats, misstänkta för grovt djurskyddsbrott, efter att flera grovt vanvårdade hästar hittats på deras gård på Åland.

Torka och graviditet de åtalades förklaring till vanvård av hästar
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Jeanette Flensburg

Det handlar om att tre hästar befaras ha svultit ihjäl på en gård på landsbygden på Åland. Efter anmälan besökte myndigheterna gården i början av våren 2019 och då upptäcktes grov vanvård av flera hästar.

En häst låg död i en lösdrift och två andra bedömdes vara kraftigt avmagrade. En av dessa avlivades senare. Ytterligare två hästar på gården hade självdött och grävts ned av paret som höll hästarna.

Nu berättar Nya Åland att det par som höll hästarna har åtalats för grovt djurskyddsbrott och att rättegången mot dem hållits tidigare i veckan.

I rättegången tog mannen på sig ansvaret för det som har hänt då kvinnan varit gravid med komplikationer. Nya Åland berättar att mannens förklaring till händelsen var den svåra torkan 2018 som ledde till foderbrist. Under hösten hade han på olika vis utan framgång försökt få foderleveranser.

En granne till paret vittnade dock om att det varit dåligt med foder till parets hästar även innan kvinnans graviditet och torkan 2018.

Minimistraffet  för grovt djurskyddsbrott är fängelse i sex månader.

Domen ska komma inom en vecka.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden