Världen
31 mars 2019 10:47

Flera hästar kan ha svultit ihjäl på Åland

DjurskyddHäromdagen blev det känt att ett hästkadaver hittats i en ligghall och att ytterligare en häst på samma gård avlivats på grund av undernäring. Nya uppgifter visar att ytterligare två hästar har självdött på gården.

Flera hästar kan ha svultit ihjäl på Åland
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Ann-Sofi Hjärn

Det är Ålandstidningen som har gjort en uppföljning av ärendet.

Med den nya informationen måste vi utgå ifrån att djurägaren har ljugit och att hästarna dött på grund av foderbrist. Annett Pfeifer.

Tidigare i veckan berättade tidningen att myndigheterna hade upptäckt ett hästkadaver i en ligghall på en gård på Åland.

Samtidigt omhändertogs en häst på samma gård, denna häst fick senare avlivas då den var kraftigt undernärd. Ägaren till gården fick behålla en tredje häst.

Två döda hästar

De nya uppgifter som Ålandstidningen berättar om nu handlar om att ytterligare två hästar har självdött på den aktuella gården.
– Hästarna har utan tvekan självdött och det är anmärkningsvärt att man inte har kontaktat någon veterinär. Misstankarna om att djuren har dött på grund av svält är starka. Det är inget vi har kunnat utgå ifrån tidigare men med den nya informationen känns det som en rimlig förklaring då hästarna haft dåligt med mat, säger Annett Pfeifer, veterinär vid Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet till Ålandstidningen.

Myndigheterna har haft tät kontakt med den aktuella hästägaren som skulle åtgärda brister som upptäckts. Det fanns information om att det skulle finnas fem hästar på gården tidigare, men vid en fråga ska hästägaren ha sagt till myndigheterna att två hästar var sålda till Sverige.
– Med den nya informationen måste vi utgå ifrån att djurägaren har ljugit och att hästarna dött på grund av foderbrist, säger Annett Pfeifer.

Omhändertagen

– Vi vet inte om hästägaren har åtgärdat de krav vi tidigare ställt men i och med den nya informationen är det irrelevant.

Den häst som myndigheterna tidigare lät vara kvar på gården är nu omhändertagen. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet har också polisanmält hästägaren.

Myndigheterna fick tips om missförhållanden på den aktuella gården redan 2017 och Annett Pfeifer är medveten om att deras agerande i det här fallet kan kritiseras.
– Vi har inte kunnat bevisa varför den första hästen dog och sedan har vi sett en häst som varit mager. Det kan man åtgärda genom att skaffa fram foder. I såna här fall brukar man ge ägaren en chans att rätta till bristerna. Det fanns inga tillräckliga skäl till att inte ge hen en chans, säger veterinären.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden