Dressyr
30 juni 2022 16:27

Sverige fyra i Nations cup-inledningen

Nations CupDet var inte Sveriges bästa dag på dressyrbanan i Aachen, även om det var ett toppat lag som ställde upp. En hel del missar gjorde att man fick nöja sig med fjärdeplatsen.

Sverige fyra i Nations cup-inledningen
Patrik Kittel och Touchdown var bästa svenska ekipaget. Foto: Anna Nyberg

Antonia Ramel var först ut i det svenska laget med sin Curiosity. Valacken, som har dryga 74 procent som sitt hittills bästa resultat i Grand Prix, såg ut att trivas inne på banan och visade upp ett stabilt program. Det blev ett par missar i övergångarna mellan piaff och passage, och medan passagen plockade hem fina betyg så drog piaffen ner totalen något.

Det blev en miss i slutet av seriebytena i vartannat, men ettorna satt där de skulle. Även piruetterna såg centrerade och fina ut, och det blev till slut strax under 70 procent, 69,63 procent.

Missar i bytena

Therese Nilshagen såg ut att ha något riktigt bra på gång med rutinerade Dante Weltino OLD. Den 15-årige hingsten inledde med en spikrak inridning och halt, och flashade sedan med en mäktig ökad trav som domarna gillade. Men sedan sjönk poängen – ekipaget fick kämpa lite i den första piaffen, och övergången till passage blev lite hoppig.

Två rejäla missar i seriebytena i varje och vartannat förstörde chanserna att ta över ledningen i klassen, och trots att det sedan visades upp en fantastisk ökad galopp och fina piruetter räckte poängen inte hela vägen fram. Det blev 73,15 procent för Sveriges andra ekipage.

Bottennapp för Ramel och Buriel K.H.

Juliette Ramel inledde något stressat med Buriel K.H., då valacken knappt stod still i den inledande halten. Som vanligt bjöd ekipaget på strålande piaff, passage och övergångarna där emellan, men i övrigt kom flera missar – spänd skritt, stor miss i bytena i varje och väldigt låga poäng för galoppsaxen som saknade böjning och där ett byte helt uteblev.

Det blev en rak och fin bytesserie i vartannat, men misstagen kostade mycket och med 68,56 procent slutade ekipaget långt ner i resultatlistan.

Spänstig Touchdown levererade

Lagankaret Patrik Kittel gick ut sist i det svenska laget med 10-årige Touchdown. Även om det fortfarande saknas lite kraft och styrka i den energiske valacken – något som främst syns i övergångarna mellan piaff och passage – så imponerade han med fin ökad trav och lätta, spänstiga rörelser.

Bytesserierna var fina och jämna, men även här saknas lite styrka för att få dem helt raka. Domarna gillade dock vad de såg och belönade ekipaget med 75,58 procent – ekipaget var bäst i det svenska laget och slutade sexa individuellt.

Danskt i topp

Det svenska laget slutade på 218,370 procent, vilket räckte till en fjärdeplats bakom Danmark, Tyskland och Nederländerna. Nationstävlingen avgörs på lördag i Grand Prix Special. De 15 bästa från den klassen går sedan vidare till küren på söndag, som endast rids individuellt.

Grand Prix-klassen vanns av Cathrine Dufour och Vamos Amigos, som var ohotade i toppen med sina 81,54 procent. Där bakom var det tyskt genom Frederic Wandres/Duke of Britain FRH på 77,21 procent, före Finlands Henri Ruoste/Kontestro DB.

Resultat Grand Prix
Resultat lag

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden