Dressyr
8 februari 2020 11:30
Ridsportplus

Sverige kvalat till Paralympics: ”Absolut medaljvittring”

Tokyo 2020Nu är det klart att Sverige tillhör de länder som har kvalat ett lag till Paralympic i Tokyo i sommar. För lagankaret Louise Etzner Jakobsson har förberedelserna redan pågått i ett år. "Jag håller bland annat på att ta fram en ny kür," säger gotländskan som dock är lite orolig för hur hennes Zernard ska klara ett eventuellt foderbyte i samband med mästerskapet.

Sverige kvalat till Paralympics: ”Absolut medaljvittring”
Louise Etzner Jakobsson och Zernard laddar för ännu ett mästerskap. Bilden är från EM i Rotterdam 2019. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nu är det klart vilka länder som har kvalat lag till Paralympics i Tokyo – och Sverige är ett av de 14 länder som får skicka ett lag. Den definitiva uttagningen görs dock av Svenska Parasportförbundet.

 Vi hade en fantastisk säsong förra året. Louise Etzner Jakobsson.

– Men jag är ganska säker på att vi får åka, säger den svenska pararyttaren Louise Etzner Jakobsson som har förberett sig för det som kan bli hennes andra paralympics i ett år redan.

Louise Etzner Jakobsson och hennes mästerskapshäst Zernard (SWB val f 2003 e New Balance-Lester, uppf Ann-Christine Larsson & Bengt Ohlsson) kom tillbaka i storform 2019 efter att ha fått lämna VM i USA 2018 på ett snöpligt sätt då valacken fick akut fång.

Bestämde sig

Vid comebacken på de internationella arenorna i Danmark förra våren visade Zernard att han fortfarande vill vara med i toppen.
– Det var då jag bestämde mig. Och sedan hade vi en fantastisk säsong förra året, säger Louise Etzner Jakobsson.

Det var vid lagtävlingar i Norge i höstas som det svenska laget gjorde ett resultat som nu ser ut att ta dem hela vägen till Tokyo.

Fyra får åka

Om det bestäms att ett svenskt lag ska skickas blir det fyra ekipage som får åka. Förutom Louise Etzner Jakobsson är det Anita Johnsson, Lena Malmström, Felicia Grimmenhag och Caroline Rutberg som är aktuella.

Gänget har varit på precamp på Arlanda i höstas där de bland annat fick information om klimatet och logistiken i Tokyo.

Equestrian Sport
Svenska parateamet vid EM i Rotterdam 2019 med Lena Malmström, förbundskapten Agneta Aronsson, Anita Johnsson, Felicia Grimmenhag och Louise Etzner Jakobsson. Foto: Roland Thunholm

Louise Etzner Jakobsson red Paralympics i Rio 2016 och fick med sig två bronsmedaljer hem därifrån. Hon har dessutom gjort ett VM och tre EM. Senaste mästerskapet var EM i holländska Rotterdam förra året och där tog hon och Zernard ett brons och ett silver.

”Slagit alla”

– Jag har absolut medajlvittring inför Tokyo. Vi har slagit alla de som är med tidigare. Men det hänger mycket på dagsformen.

17-årige Zernard verkar vara i sitt livs form. Ett nytt kürprogram har tagits fram till honom.
– Nu ska vi sätta musiken till det, säger Louise Etzner Jakobsson som själv blir 60 år i sommar.

Hon är inte orolig för hur Zernard ska klara den långa flygresan. Men erfarenheterna med den oväntade fången i Tryon ger henne annat att fundera på.
– Foderfrågan bekymrar mig lite. Kan jag inte ha med mig eget grovfoder vill jag att han ska kunna äta in sig i god tid på fodret de får i Tokyo innan.

Till Scandinavium

Nu närmast ska ekipaget visa upp sig i samband med världscuptävlingarna i Scandinavium om ett par veckor.

Vilka fyra svenska ekipaget som får åka till Tokyo tas förmodligen ut efter NM i Finland sista veckan i juni.

Förutom Sverige har Holland, Tyskland, Danmark, Storbritannien, Italien, USA, Belgien, Kanada, Singapore, Australien, Österrike och Japan lag i Tokyo. Dessutom finns det några individuella platser.

Paralympics går i Tokyo från den 25 augusti till den 6 september.

Mer information om Paralympics

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden