Hoppning
6 maj 2022 17:00

Belgien segrade i nationshoppning med väl kämpande svenskar

LaghoppningMed bara tre ekipage till start i dagens nationshoppning i La Baule hade Sverige ett tufft utgångsläge. Petronella Andersson avslutade på bästa sätt med en felfri runda men det blev ändå en åttonde och sista plats i nationshoppningen som vanns av Belgien.

Belgien segrade i nationshoppning med väl kämpande svenskar
Wilma Hellström och Cicci är ett av de svenska ekipagen- Foto: Roland Thunholm

Det var åtta lag som gjorde upp i årets första nationshoppning, och inför den andra rundan låg Sverige med sina 12 fel ganska långt från toppen.

Nationshoppningen i La Baule slutade med seger för Belgien med 8 fel totalt. Frankrike kom tvåa och Kanada trea.

Från direktrapporteringen:

Det är en krävande bana som möter ryttarna i nationshoppningen som går över två omgångar. Alla lag har fyra ekipage och kan räkna bort ett resultat, utom Sverige, där Henrik von Eckermanns och Evelina Toveks hästar inte kan starta efter att en av dem insjuknat i EHV-2.

Kl 15.51 Första ryttaren i andra omgången har fått startsignal. Brasilien, sist i resultatlistan, inleder, och därefter borde det vara Sverige, men med tre ryttare till start får Sverige stå över första ryttarrundan.
Marlon Modolo Zanotelli får denna gång 8 fel med VDL Edgar för Brasilien, medan Hans-Dieter Dreher från Tyskland följer upp sina 5 fel i första rundan med en felfri ritt tillsammans med Elysium.

Frankrikes försteryttare Simon Delestre får applåder och jubel från hemmapubliken efter en felfri runda med Cayman Jolly Jumper.

Kanadas förstaryttare Yann Candelle får 12 fel med Farezzo och det är inte riktigt vad Kanada behöver för att behålla sin ledarställning.

Kl 16.08 Belgiens Gregory Whatelet och Nevados S har energi kvar och blir första dubbelnollan.

Kl 16.12 Wilma Hellström är först ut för Sverige. Förbundskapten Henrik Ankarcrona korsar armarna och följer ritten. Hästen ser alert ut men det blir ett nedslag på hinder nummer två och sedan blir det ytterligare ett på oxern som avslutar kombinationen för Wilma och Cicci Bjn, fel som det svenska laget med bara tre ekipage får med sig.

Kl 16.22 Schweizaren Bryan Balsiger får än en gång 4 fel, och det resultatet kommer att räknas eftersom förstaryttaren Elian Baumann fick 16 fel i andra omgången.

Kanadas andraryttare Tiffany Foster kan inte följa upp sin felfria inledning, Figor ser lite trött ut och det blir 8 fel, vilket kan göra att Kanada inte tar hem detta trots en lovande första omgång.
Kl 16.28 Brasiliens Luiz Francisco de Azevedo och My Way gick skilda vägar i första omgången men reparerar det i andra rundan och kommer i mål med 4 fel.

Kl 16.31 Angelie von Essen är andra ryttare ut för Sverige med Happiness, men det vill sig inte riktigt. Två hinder faller och Sverige är uppe på 16 fel i andra rundan.
Kl 16.35 Italiens Filippo Marco Bologni får applåder när han rider felfritt med Quliazio, och Italien har ökat sina chanser till en bra placering.

Kl 16.41 Conner Jei, riden av Martin Fuchs, tar sig an hindren i andra omgången med frustande energi, men det blir ett nedslag tidigt i banan och Schweiz får som bäst 8 fel i andra omgången.

Kl 16.45 Belgiens Wilm Vermeir stannar på 4 fel och det ser ut att kunna gå hela vägen för Belgien, som så här långt leder.

Kl 16.50 Sveriges lagankare Petronella Andersson och Halita O tar sig an hindren på ett sätt som ser lekande lätt ut. Halita sätter inte en hov fel och det blir felfritt, vilket innebär att Sverige slutar på 16 fel i andra omgången och 28 fel totalt.

Kl 16.54 Italienska lagankaret Riccardo Pisani får 8 fel, och det återstår tre ryttare i andra omgången.
16.56 Frankrikes Kevin Staut och Visconti du Telman följer upp de 4 felen från första omgången med en felfri runda och laget stannar på 4 fel i andra omgången, 12 fel totalt.

Steve Guerdat avslutar felfritt för Schweiz, som får 16 fel totalt.
Kanadas sistaryttare Amy Millar håller nollan, och Kanada slutar på 12 fel totalt.

Belgiens Jérôme Guery är sista ryttare till start. Det blir felfritt med Quel Homme de Hus och med 8 fel totalt vinner Belgien, utan att någon omhoppning behövs.

Första omgången

Brasiliens Marlon Modolo Zanotelli gick ut som tredje ryttare och blev först att sätta nollan tillsammans med VDL Edgar.

Gregory Whatelet från Belgien satte den andra felfria ritten med Nevados S.

Wilma Hellström var Sveriges första ryttare ut. Hon lotsade Cicci Bjn på ett säkert sätt över hindren och det såg mycket balanserat ut. Men på oxern som avslutade trekombinationen i slutet av banan föll en bom och ekipaget kom i mål med fyra fel.

När de övriga lagen haft två ryttare ute var Belgien ensamt om att ha två nollor.

När det var tredjeryttarnas tur satte värdscupvinnaren Martin Fuchs nollan med Connor Jei, men hans lagkamrater i det schweiziska laget hade fyra fel vardera.

För Brasiliens tredjeryttare tog det slut vid en av banans stora oxrar, där Luiz Francisco de Azevedo och My Way gick skilda vägar, och ryttaren fick lämna banan till fots. Både häst och ryttare såg ut att ha klarat det hela väl.

Andra svensken ut, Angelie von Essen med Happiness, fick ett islag redan i andra hindret men bommen låg kvar. Ekipaget hade sedan en rytmisk runda och klarade den stora trekombinationen galant, men på näst sista hindret, ett räcke, föll en bom och det blev fyra fel.

Sista ryttaren ut för Sverige var Petronella Andersson med Halita O, som inledde stabilt men fick en rivning på inhoppet i trekombinationen. Det tjongade till även i näst sista hindret, samma som Angelie rev, men det låg kvar och det blev ytterligare 4 fel till svenskarna, som därmed kom ut från första omgpngen med 12 fel.

Marcus Ehning avslutade för Tyskland och var felfri tillsammans med Priam du Roset. Därmed slutade Tyskland på 9 fel inför andra rundan.

När första rundan avslutats stod det klart att inget lag var helt felfritt. Belgien och Kanada har ledningen med 4 fel vardera, medan Schweiz, Frankrike och Italien har 8 fel, Tyskland 9 och Sverige och Brasilien 12 fel vardera.

Liveresultat

Här kan du se bansträckningen i de två omgångarna och omhoppningen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden