Dressyr, Ridsport Play
7 juni 2023 11:59
Ridsportplus

Kolla klippet: Sveriges grönaste 12-åring uttagen till NM

Mot mästerskapDet blev inget lysande SM i Strömsholm för Rose Mathisen och Heston for U. Men säsongen i övrigt har varit riktigt bra för Roses nya tävlingspartner på GP-nivå, och nu är ekipaget uttaget till sitt första mästerskap.
− Han är nog Sveriges grönaste 12-åring, säger Rose om Zuidenwinds son.

Kolla klippet: Sveriges grönaste 12-åring uttagen till NM
Rose Mathisen och Heston for U. Foto: Kim Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Direkt efter SM på Strömsholm tog förbundskapten Bo Jenå ut seniorekipagen som får åka till NM i Drammen i månadsskiftet juni-juli. Rose Mathisen blev lätt överraskad av beskedet att hon får åka.
  − Vår uppvisning i Strömsholm var den sämsta någonsin. Han är inte så glad över kandaret, så det var inte SM-resultatet som avgjorde, men Bosse har sett på våra andra resultat i år, säger hon.

  Heston for U (SWB, hingst, e Zuidenwind, u Zarlette, e Prestige VDL, uppf Ugglarps gård AB, äg Rose Mathisen) har hunnit bli 12 år men i flera år har en hovspricka påverkat möjligheterna till utbildning och tävling.
  − Nu är den borta sedan tre år, så han är grön för att våra 12 år, men jag tänker att han ska bli 25 år, säger Rose om 2015 års bruksprovsvinnare som nu får göra debut internationellt.
  − Han har mycket av Zuidenwinds fart i kroppen. Han är arbetsam, men vi behöver öva, och jag tror att han kan bli riktigt bra. Känslan är att jag bara visar upp hälften av hans kapacitet än så länge.

  Mer nöjd med årets SM än fjolårets

  Glad över chansen att få åka till NM är även Anette Christensson, som slutade nia på SM med Edwin (KWPN, val, f -09 e Spielberg, u Barita, e Negro, uppf A W J Jansen, äg UCAS AB).

  Anette-christensson-edwin-2-210711-rt
  Anette Christensson och Edwin i Falsterbo 2021. Foto: Roland Thunholm

  − Jag är ganska nöjd med årets SM, även om jag tänker att vi kan bättre. Det var i alla fall mycket bättre jämfört med i fjol, då han blev rädd för en kamera. Han är inte tittig normalt sett, men får han för sig något blir det knepigt, säger Anette.

  Om NM kan vara porten vidare låter Anette vara osagt.
  − Vi är ganska många som ligger på ungefär samma nivå, och jag funkar bäst när jag bara jobbar på. Jag rider inte bra om jag vill för mycket, säger Anette som också har två yngre hästar, 8-åriga SWB-valackerna Råbäcks Hero och Råbäcks Empire, båda efter Negro, på väg upp i klasserna.

  − Att utbilda hästar är roligt, men jag rider inte rena unghästar längre. Det är inte så att jag har någon åldersnoja, men unghästarna kan någon annan få ta hand om, säger Anette som blir 62 år i år.

  Svenska ekipage till NM i dressyr 2023:

  Stefan Jansson – Zidney
  Anette Christensson – Edwin
  Sofia Möller – Flawless
  Mads Hendeliowitz – Autograf Q
  Nina Karlsson – Strandagergårds Danoir
  Rose Mathisen – Heston for U

  Rose Mathisen och Heston for U på SM i Strömsholm

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden