Sport
8 augusti 2015 20:36

Terrängsuccén i bilder

Det svenska laget visade sann mästarklass när det verkligen gällde och ligger på en nervkittlande bronsplats efter EM-terrängen – se nya bilder här. Bara hoppningen återstår innan medaljerna delas ut.

Terrängsuccén i bilder
Moa Nordfjäll vann nyligen SM och nu visade hon mästarklass igen. LottaGyllensten

Efter förmiddagens regn sken solen över Ribersborgsfältet när ponnyryttarna gav sig i kast med Lars Christenssons EM-terräng och hejades fram av publiken som beräknades till nära 40 000 personer. Två svenska nollor, en svensk avfallning och tre ryttare däremellan blev resultatet och nu är det medaljkänning  i den blågula truppen med landslagsledare Lena Bredberg och Sissi Lilja.
– Det är världens kick att se dem ute på banan. Man har hjärtat långt ovanför halsgropen, ända uppe vid öronen, säger Sissi.
Lena och Sissi öser beröm över sina ryttare. Förklaringen till framgången säger de bland annat finns i att några tappra arrangörer har ställt upp med tvåstjärnig ponnyfälttävlan så att ryttarna har kunnat förbereda sig: Mantorp, Eketorp och Tågarp. Det har gått elva år sedan sista EM-lagmedaljen i fälttävlan, då Sverige tog brons i Polen.
– Men imorgon är det dags igen, säger Lena glatt.

Ett par ryttare föll av utan några skador till följd och åtta ekipage kom inte över mållinjen. Av startfältets 52 ekipage kom dock 16 i mål felfritt på hinder och utan tidsfel.

Lagryttaren Klara Hammarström/Creemully Melody låg näst bäst till av svenskarna efter dressyren, men i terrängen försvann chanserna då Klara föll av vid ett stopp på hinder 18.

Därefter tog det sig stadigt för Sverige. Individuella ryttarna Saga Suovanen/Bonnie Bee och Anna Wettemark/U2 passerade mållinjen på 36,6 respektive 52,0 straff.

SM-vinnaren Moa Nordfjäll/Dimmans Eros var nästa lagryttare till start. C-ponnyhingsten såg lika nöjd ut som sin ryttare när han spurtade i mål med en ponnygnäggning och 2,4 straff för tiden. När det var dags för svenskan som låg bäst till efter dressyren, Selma Hammarström/Sligo Fortunus, kom den efterlängtade klockrena rundan till publikens jubel.
Michelle Ettwein/Midnight af Lergraven startade som sista svenska lagryttare och satte en precis lika perfekt prickfri runda som Selma. Då boostades lagprotokollet och Sverige skjutsades uppåt.

I morgon avgörs fälttävlan genom banhoppningen och det är definitivt medaljvittrig för Sverige. Med 156,1 straff ligger det svenska laget på en bronsplats, efter tvåan Storbritannien på 138,7 straff och ledaren Frankrike på 135,1 straff.

Svenska resultat från terrängen
Individuella ryttare:
Saga Suovanen: 36,6 straff
Anna Wettemark: 52,0 straff
Lagryttare:
Klara Hammarström: Utesluten efter avramling vid stopp på hinder 18.
Moa Nordfjäll: 2,4 straff
Selma Hammarström: 0 straff
Michelle Ettwein: 0 straff

Lagresultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden