Sverige
13 november 2022 09:28
Ridsportplus

SvRF: Ojämn fördelning av ridsportens pengar

EkonomiSvenska Ridsportförbundets support till sina medlemmar är inte likvärdigt över landet. Det är en slutsats i den utredning som nu pågår av hur pengarna fördelas inom Svenska Ridsportförbundet. Fokus ligger bland annat på att hitta en jämvikt i stödet till olika distrikten.

SvRF: Ojämn fördelning av ridsportens pengar
Hur mycket pengar ska gå till distrikten och hur mycket till Svenska Ridsportförbundets centrala del? Det är frågan. Foto: Istockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det började på förbundsstämman 2021 med en motion från tre tunga distrikt; Skåne, Stockholm och Dalarna. De ansåg att en större andel av bidraget från Riksidrottsförbundet borde gå vidare till distrikten, som har hand om den regionala tävlings- och utbildningsverksamheten samt föreningsbesök och mycket annat.

Motionärerna föreslog också att först tio och året därpå 15 procent av alla intäkter från tävlingslicenser borde gå direkt till distrikten. I dag får distrikten fem procent av intäkterna, trots att en överväldigande majoritet av alla starter görs på tävlingar som lyder under distrikten.

Kan inte se en likvärdig support

Förbundsstämmans beslut blev dock ett annat, nämligen att se över förbundets finansieringsmodeller i stort. På Ridsportforum i oktober rapporterade den inhyrda projektledaren Anders Bjurström om utredningen.
– Vi kan konstatera att vi inte kan ge likvärdig support till medlemmar över hela landet. Fördelningen av medel är också väldigt prestationsbaserad. De distrikt som presterar mycket får mer medel. Om vi fortsätter fördela pengar enligt samma principer som i dag kommer obalansen bara att förstärkas, sade Bjurström.

Han har jämfört med fem andra idrottsförbund, däribland handboll, fotboll och ishockey, och noterat att de ger en större andel fasta bidrag till distrikten.

Ett nytt förslag till uppdragsbeskrivning för distrikten är nu framtaget, och ska behandlas i förbundsstyrelsen innan det presenteras.
− Med en omfördelning av medel har vi en organisationspåverkan och det kan leda till mer behov av samarbeten, sade ordförande Ulf Brömster på forumet.

”Inte riktigt på väg dit vi tänkte”

Matts_gregori_v-ordforande_dalarnas_ridsportforbund-foto-privat
Matts Gregori Foto: Susanne Gregori

Matts Gregori från Dalarnas Ridsportförbund sitter i utredningens referensgrupp.
– Utifrån den motion vi skrev är vi inte riktigt på väg dit vi tänkte, men nu får vi förhålla oss till stämmans beslut.

Han påminner om vad som är grunden i förbundets organisation, nämligen föreningarna, och han förespråkar inte en organisationsförändring som förlänger avståndet mellan föreningarna, distrikten och förbundet centralt.
– Det är föreningarna som är uppdragsgivare till både distrikten och det centrala kansliet. Allt över föreningarna är bara serviceorgan. Nu ska vi hitta en helhet i de olika uppdragen för distrikt och förbund, och sedan ska vi bedöma var resurserna behövs, säger Matts Gregori.

Fakta

Tävlingsintäkter

Under 2021 gav intäkter för tävlingslicenser 21,8 miljoner till förbundet, varav 95 procent stannade kvar hos den centrala verksamheten.

Inom hoppningen gjordes 191 405 starter under 2021, varav 141 600 på lokala och regionala en- och tvåstjärniga tävlingar, vilket är 74 procent av alla starter.

Inom dressyren gjordes 32 038 av de 38 622 starterna under 2021 vid de en- och tvåstjärniga tävlingarna som lyder under distrikten, 82 procent av alla starter.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden