RekryteringsprocessDet har gått nästan tre månader sedan det blev känt att det blir en ny svensk förbundskapten för dressyr från och med årsskiftet. "Det har varit ett stort intresse," säger Svenska Ridsportförbundets sportchef Andrea Barth, som också berättar om läget med förbundskaptenerna i hoppning och fälttävlan.
SvRF om sökandet efter ny dressyrkapten: ”Har kommit långt”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Det var i slutet av augusti som det blev officiellt att svensk dressyrs förbundskapten Bo Jenå slutar på sin post vid nyår. Detta efter att han har haft uppdraget i 16 år med EM i Windsor, Storbritannien, 2009 som första internationella mästerskap.
Det dröjer inte jättelänge till innan vi har det klart nu.
– Det har varit ett stort intresse, dels genom inkomna ansökningar men också genom tips på personer som skulle kunna ha uppdraget, säger Svenska Ridsportförbundets, SvRF:s, sportchef Andrea Barth.
Alla dessa förslag och ansökningar har kokats ner till att ett avslut är på gång.
– Vi har kommit långt i processen och det dröjer inte jättelänge till innan vi har det klart nu, säger Andrea Barth utan att avslöja vilken eller vilka personer som är kvar i rekryteringsprocessen.
SvRF söker ny förbundskapten: ”Måste kunna förklara dressyren”
Lång kravlista
När förbundet började jakten på en ny förbundskapten var kravlistan lång. Det handlade bland annat om att ha ett brett kontaktnät, kunna dressyr på högsta nivå samt kunna berätta om sporten för utomstående så att de förstår.
Medan rekryteringsprocessen har tickat på har starka profiler inom ridsporten kommit med synpunkter på svensk dressyrs framtid. Falsterbos Jana Wannius, som själv har varit förbundskapten i hoppning, har bland annat sagt i en intervju att han tycker att svensk dressyr saknar en tydlig riktning. Och Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, efterlyser ”omtag för ridsporten”.
En brobyggare
När Ridsport ber Andrea Barth säga vad förbundet tycker är allra viktigast hos en ny förbundskapten kommer svaret snabbt:
– Att personen ska kunna vara en brobyggare. Det är allra viktigast, säger hon och listar ryttare, hästägare, förbundet och omvärlden som några parter som kan behöva utveckla ”broarna” mellan sig.
– Personen ska också ha integritet, vara en tydlig person som är insatt i sporten och har ett brett nätverk både nationellt och internationellt. Vi ser det också som en stor fördel om personen är inlyssnande, fortsätter hon.

Ankarcrona och Bergendorff stannar
Det är redan klart att hoppningens succékapten, Henrik Ankarcrona stannar på sin post i ytterligare fyra år – alltså över OS i Los Angeles 2028. Han började sitt uppdrag efter OS i Rio 2016 och har bland annat lett Sverige till VM-silver och VM-guld i lag, individuellt EM- och VM-guld samt OS-guld i lag.
– Jag och Henrik håller på att smida planer för nästa år. Det är mycket på gång, säger Andrea Barth.
Även fälttävlans förbundskapten Fredrik Bergendroff stannar över OS 2028. Även den Englandsbaserade kaptenen började sitt uppdrag 2016 och under hans tid har Sverige tagit lagmedaljer på EM.
Förändringar för Breisner
En annan spelare i svensk ridsports OS-lek är Yogi Breisner, anlitad som olympisk rådgivare av SvRF i samarbete med SOK.
Han ledde det brittiska fälttävlanslandslaget under den storhetstid det hade innan tyskarna klev in på scenen med dominans under 2010-talet.
– Yogi kommer att vara kvar, men vi är inte helt klara med hans roll än. Han är väldigt duktig med att jobba med ungdomar så vi kanske gör vissa förändringar i hans uppdrag, säger Andrea Barth.
Svenska Ridsportförbundet arbetar med fyraårskontrakt när det gäller förbundskaptenerna, och kontrakten följer den olympiska tideräkningen.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på